Szilveszteri hagyományaink
Írta:

Szilveszteri hagyományaink

Mi a helyzet a lencsével és a tyúkkal?

Van, akinek ostoba babonaság, másoknak kedves népszokás, megint mások pedig semmi pénzért nem kezdenék máshogy az évet, mint a jól bevált újévi menüvel. De miből is áll ez pontosan?

Malac

A sziveszteri hagyományoknak mind az a lényege, hogy egészséget, bőséget, boldogságot és szerencsét hozzanak az új évre. A malac egészen konkrétan „kitúrja”  a szerencsénket, és ha még a farkát is sikerül elkapni, akkor nincs, ami megállítson a következő évben.

Szerencsepogácsa

A szilveszter napján sült szerencsepogácsa titka a belé rejtett érme: egyetlen darabba kerül csupán pénz, és aki megtalálja, őt éri legnagyobb szerencse az új évben. Feltéve, ha az összes pogácsa elfogy még szilveszter napján, az óévben.

Lencse

Azt, hogy lencsét kell enni újévkor, mindenki tudja. Azonban a legtöbben elsején ebédre eszik, hibásan. A hagyomány szerint ugyanis pontban éjfélkor a konyhaasztalra kell kerülnie a megfőtt lencsének, hogy gazdagságot hozzon.

És hogy mit kerüljünk el mindenképp? Például a csirkeételt, mert ez az állat elkaparja a szerencsénket, de tilos például a mosás és a teregetés (valakinek a halálát hozza), valamint tilos levinni a szemetet, mert kiöntjük vele a szerencsét a házból. Szintén nem szabad újév napján kölcsönkérni vagy kölcsönadni, nem szabad orvoshoz menni vagy orvost hívni, mert akkor betegséggel töltjük az elkövetkezendő esztendőt.

És mivel a babona szerint amilyen az elseje, olyan lesz a többbi nap is, ezért azt tanácsoljuk: töltsd ezt a napot azzal, amit a legjobban szeretsz!

  • 1285 2015. december 30 Gasztronómia 2015. december 30.

    Facebook Comments