Legjobb farsangi fánkok a hagyományostól a churrosig
Írta:

Legjobb farsangi fánkok a hagyományostól a churrosig

Összegyűjtöttük a farsangi szezon legjobb fánkjait.

 

 

Ha a farsang kerül szóba, az embereknek általában két dolog jut eszébe: a farsangi jelmez és a fánk. És ebből csak az egyiket szereti majdnem mindenki. Fánk nélkül tényleg nem telhet el február, így most mi is összegyűjtöttük azokat a recepteket, amiket minden évben végig kel kóstolni.

 

A klasszikus baracklekváros

Ez az a típusú fánk, amit valószínűleg mindenki a nagymamája konyhájában evett először, és ami csakis baracklekvárral az igazi. Hozzávalói a liszt, élesztő, tojás sárgája, margarin, cukor és tej, plusz amit a családi recept még hozzátett.

buns-2040457_1280

 

Rózsafánk

Varga Gábor rózsafánk receptje nálunk azóta elmaradhatatlan része a farsangnak, hogy először olvastam róla. Különlegességét az alakja adja, hiszen tényleg virág formájúra sül. Fontos különbség a hagyományos fánkhoz képest, hogy élesztőt nem, tejfölt viszont tartalmaz.

 

Churros

Finom fánkreceptünk nem csak nekünk van ám! A spanyolok úgynevezett churrost esznek, ami egy hosszú tésztarúd, amit csokoládéba mártogatnak. Tésztája hasonló a magyar fánkéhoz, de nem teljesen ugyanaz: víz, só, liszt, cukor, tojás és olaj keverékéből készül, amit sütés után fahéjas cukorba hempergetnek, majd csokiszósszal tálalnak.

churros-645440_1280

 

Csörögefánk

A csörögefánk, azaz forgácsfánk egy méltatlanul elfeledett klasszikus: keleszteni nem kell, így hamar kész. A tésztát ebben az esetben rombusz formájúra kell vágni, majd középen bevágni, végül az egyik csücsköt áthúzni a lukon. Így nyeri el különleges alakját. Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.

 

Donut

Az amerikai fánk sem maradhat le a listáról, ez a középen lukas változat ugyanis mára legalább olyan népszerű, mint a hagyományos lekváros fajta. Az amerikai fánknak is kelesztett tésztája van, ám nem egyszerűen lekvárral ízesítik, hanem cukormázzal vonják be, a cukormázat pedig további édességgel szórják meg. Az pedig csak a bónusz, hogy néha meg is töltik!

  • 618 2020. február 17 Gasztronómia 2020. február 17.

    Facebook Comments