10 perces szilveszteri harapnivalók
Írta:

10 perces szilveszteri harapnivalók

Csak bedobod a sütőbe és kész is!

 

Ha most tudtad meg, hogy idén rajtad a szilveszteri buli rendezésének a sora, ne ess pánikba. Két olyan receptet mutatunk, amivel a váratlanul beállító vendégeket is le tudod nyűgözni. Egyszerűek, kevés alapanyag kell hozzá, és megcsinálhatod napokkal előre, mert mindkét verzió sokáig eláll. Íme:

 

Sajtos ropogós:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ez az egyszerű sós ropogtatnivaló tökéletes kísérője az ilyenkor elfogyasztott alkoholnak. Ahogy a pezsgőre kell egy kis harapnivaló, úgy kívánja ez a ropogtatnivaló az italt. Ez a kapcsolat a mennyekben köttetett.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg tehéntúró
  • 1 pofár tejföl
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál só
  • + tojásfehérje és sajt a tetejére

Keverd össze először a száraz összetevőket, majd add hozzá a margarint, túrót, tejfölt, tojást. Dolgozd össze a tésztát, nyújtsd ki 5 mm szélesre és egy dörölyevágóval vágj hosszú vékony csíkokat/téglalapokat. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét kend meg a tojásfehérjével és szórd meg sajttal. 10-15 perc alatt süsd aranybarnára.

 

Fahéjas-kardamomos keksz:

suck-cooling-down

A kekszfélékben az a jó, hogy szintén nulla erőfeszítéssel lehet egész jó dolgokat alkotni, még kezdőknek is. Ez az ünnepi változat az egyik legnagyobb kedvenc nálunk.

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg vaj
  • 34 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tej
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 tábla tejcsoki a bevonathoz

Elkészítés: Egy nagy tálban keverd össze a száraz összetevőket, majd add hozzá a puha vajat, a tojást és a tejet. Ha tökéletesen eldolgoztad a tésztát, akkor lisztezd be a nyújtódeszkát és nyújtsd 3-4 mm vastagra. Ezután kekszpecséttel (vagy bármilyen kiszúró formával) szúrd ki a kekszeket. Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd 180 °C-on 8-12 percig. Miután kihűltek, olvassz meg vízgőz fölött egy tábla csokit, és a kekszek alját mártsd bele. Mintával lefelé tedd le őket egy tányérra, hogy rádermedhessen a csoki.

 

  • 1326 2016. december 28 Gasztronómia 2016. december 28.

    Facebook Comments