Csak bedobod a sütőbe és kész is!
Ha most tudtad meg, hogy idén rajtad a szilveszteri buli rendezésének a sora, ne ess pánikba. Két olyan receptet mutatunk, amivel a váratlanul beállító vendégeket is le tudod nyűgözni. Egyszerűek, kevés alapanyag kell hozzá, és megcsinálhatod napokkal előre, mert mindkét verzió sokáig eláll. Íme:
Sajtos ropogós:
Ez az egyszerű sós ropogtatnivaló tökéletes kísérője az ilyenkor elfogyasztott alkoholnak. Ahogy a pezsgőre kell egy kis harapnivaló, úgy kívánja ez a ropogtatnivaló az italt. Ez a kapcsolat a mennyekben köttetett.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 25 dkg tehéntúró
- 1 pofár tejföl
- 1 tojás sárgája
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál só
- + tojásfehérje és sajt a tetejére
Keverd össze először a száraz összetevőket, majd add hozzá a margarint, túrót, tejfölt, tojást. Dolgozd össze a tésztát, nyújtsd ki 5 mm szélesre és egy dörölyevágóval vágj hosszú vékony csíkokat/téglalapokat. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét kend meg a tojásfehérjével és szórd meg sajttal. 10-15 perc alatt süsd aranybarnára.
Fahéjas-kardamomos keksz:
A kekszfélékben az a jó, hogy szintén nulla erőfeszítéssel lehet egész jó dolgokat alkotni, még kezdőknek is. Ez az ünnepi változat az egyik legnagyobb kedvenc nálunk.
Hozzávalók:
- 12,5 dkg vaj
- 34 dkg liszt
- 1 tojás
- 15 dkg porcukor
- 2 evőkanál tej
- csipet só
- 1 csomag vaníliáscukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 tábla tejcsoki a bevonathoz
Elkészítés: Egy nagy tálban keverd össze a száraz összetevőket, majd add hozzá a puha vajat, a tojást és a tejet. Ha tökéletesen eldolgoztad a tésztát, akkor lisztezd be a nyújtódeszkát és nyújtsd 3-4 mm vastagra. Ezután kekszpecséttel (vagy bármilyen kiszúró formával) szúrd ki a kekszeket. Sütőpapírral bélelt tepsiben süsd 180 °C-on 8-12 percig. Miután kihűltek, olvassz meg vízgőz fölött egy tábla csokit, és a kekszek alját mártsd bele. Mintával lefelé tedd le őket egy tányérra, hogy rádermedhessen a csoki.