Szupergyors vendégváró kaják

Szupergyors vendégváró kaják

25 perces húsvéti pánikkaják, ha a vendégek már a spájzban vannak.

 

Irigylésre méltó képesség, ha valaki a semmiből is 3 fogásos lakomát tud teremteni fél óra alatt, majd tökéletes teríték közt fogadja aki csak arra jár, de legtöbben sajnos nem ilyenek vagyunk. Ezért következik most két nagyon egyszerű recept azokra a pánikolós esetekre, amikor a barátok „épp a környéken járnak”.

A sós: töltött tojás

Húsvét táján a lakások tojástartalma a sokszorosára nő, ezért a legkézenfekvőbb dolog gyorsan megfőzni vagy egy tucatot. De: míg sima keményre főtt tojást senki nem tenne a vendégei elé, addig ha mindezt feldobjuk kicsit, remek hidegtál lehet belőle. A keményre főtt tojást vágjuk hosszában félbe és szedjük ki a sárgáját. Ezt tegyük egy tálba, majd gyűjtsünk be a hűtőből mindent, ami az egyéni ízlésünk szerint passzol a tojáshoz. Sajt, sonka, majonéz, mustár, uborka, zöldségek, hal, fűszerek: tényleg bármi. Törjük össze a tojássárgájákat, tegyük hozzá a nedvesebb összetevőket, mint például a majonéz vagy tejföl (valami kell bele, hogy krémet kapjunk) majd szórjunk bele minden egyebet, amit szeretnénk és keverjük el. Nincs már hátra, mint hogy ezt a kész krémet visszatöltsük a félbevágott tojásokba, szép gusztusos kis halmokban, a tetejét pedig díszítsük zeller zöldtől kezdve kaviárig akármivel: az összhatás stílusos lesz.

25094_kremsajtos-tejfolos-toltott-tojas_n

fotó: mindmegette.hu

Az édes: mascarpone krém bármivel

A mascarpone krém a világ egyik legnagyobb találmánya, de most a húsvéti tematikához kapcsolódva készítsünk színes muffinokat belőle. Először is nézzünk egy alap muffin receptet. Veszünk: 60 g vajat, 120 g porcukrot és 1 közepes tojás. Ezt kikeverjük, teszünk hozzá 200 g lisztet, fél tasak sütőport és 1.5 dl tejet. (Vagy akár beletehetjük az összes olyan édes összetevőt, ami a tojásokból kimarad: gyümölcsöt, csokit, fahéjat.) Ez a masszát mérjük ki a muffinformákba, és előmelegített 180°-on 20 percig sütjük. Amíg a muffinok sülnek, mi nekieshetünk a mascarpone krémnek, ami a muffinok tetejére jön. Veszünk egy negyed kilós csomagot, hozzá 100 g porcukrot, és most jön a legjobb rész: az esetleges ízesítő/színesítő anyagon kívül semmi más nem kell rá! Én például szörppel szeretem színezni, mert így egyben finom és szép is lesz, de az ételfesték is működik, ha élénk színeket szeretnénk. Én eddig halvány narancssárga (narancsszörp), rózsaszín (erdei gyümölcs, meggy) és zöld (kivi!) színekből dolgoztam. Ha megsültek a muffinok, skalpoljuk meg őket, hogy egyenes felületet kapjuk, kenjük/nyomjuk rá a krémet és kész is a vidám tavaszi süti.

9545d868b128a03ae402241992844a12

fotó: .willcookforsmiles.com

 

  • 1625 2015. március 17 Gasztronómia 2015. március 17.

    Facebook Comments