Florentin almás sütije
Írta:

Florentin almás sütije

Ha finom, de egyszerűen elkészíthető sütire vágysz, készítsd el Florentin almás süteményét – akár a Valentin napot is megédesítheted vele!

 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem újabban két jelmondatom van a konyhában. Az első, hogy mindig kell valami újdonság, és a második: minél egyszerűbben és gyorsabban alkossunk valami nagyon finomat, amit a barátom, a barátnőim, vagy esetleg a váratlanul betoppanó vendégek is örömmel majszolnak el.

 

A Florentin almás sütije nevű finomságot az interneten találtam, és először azt hittem róla, hogy az a Florentin szelet, amiről már korábban olvastam. Ám a receptet figyelmesebben átolvasva láttam, hogy nem teljesen arról van szó – hanem talán még annál is egyszerűbb finomságról.

 

A hozzávalók: 4 tojás, 3,5 csésze liszt, 2 csésze cukor, 1 csésze olaj, 6 csésze felkockázott alma, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál fahéj, egy kis vágott dió és pár szem mogyoró. Ez utóbbiakat megpirítottam egy kicsit, mert így sokkal finomabb az ízük a sütiben.

 

Ezután a hozzávalóknál szereplő nedves anyagokat habosra keverem. Ebbe ment bele az almakocka és a dió-mogyoró elegye, majd az egészet fakanállal összekevertem, a fahéjas, szódabikarbónás lisztet beleszitáltam. A végén elég nehéz volt keverni a tésztát, mert elég sűrű lett, de egy kis tejjel – tényleg nem sokkal, csak pár evőkanálnyival – könnyítettem rajta.

 

A recept 30 x 10 centis tepsit írt, amiben meg lehet sütni 175 fokon, de én javaslom, hogy magasabbat válassz, ha teheted, mert körülbelül a háromszorosára nő a tészta sütés közben. Ha dupla adagot készítesz, amit én szintén csak javasolni tudok, akkor sütheted kétszerre is, de ha van egy nagyobb tepsid, akkor egyben is megsül.

 

Csak arra vigyázz, hogy a közepe is megsüljön, ezt tűvel rendszeresen ellenőrizd, illetve az is fontos, hogy forgasd a tepsiben a sütit, nehogy valamelyik oldala erősebben süljön. Így leírva ezek talán banálisan egyszerű tanácsoknak tűnnek, de ennél a sütinél is tapasztaltam, hogy a széle bizony gyorsan odaég, ha nem figyel az ember lánya eléggé. Szerencsére a sültebb részek csupán néhány falatnyit jelentettek a tésztából, azon kívül semmi más nem ment veszendőbe. Sőt, a sütemény az utolsó morzsáig elfogyott, mindenki nagy örömére.

 

Ha tehát egy nagyon könnyű, isteni finom sütit szeretnél készíteni, amivel akár a Valentin napot is megédesítheted, akkor csak ajánlani tudom Florentin almás süteményét – a párod sem fogja bánni!

 

  • 1346 2015. február 12 Gasztronómia 2015. február 12.

    Facebook Comments