Filmajánló: Kódjátszma
Írta:

Filmajánló: Kódjátszma

Háború, taktika, kódfejtés, és Alan Turing élete, zsenialitásra, meg nem értettsége is benne van a Kódjátszmában. Egy film, amit érdemes megnézni. 

Hogy mit nézzünk a moziban? Számomra nem volt kérdés, amikor megláttam, hogy már játsszák a Kódjátszmát: Benedict Cumberbatch és Keira Knightley új filmje számomra kötelező néznivalónak számított.

 

Mielőtt beültem a filmre, elég jókat olvastam róla, csak attól féltem egy kicsit, hogy a matematikai adatok és a Turing-gép működése nem mindenhol lesz érthető számomra, mert az iskolában finoman szólva nem én voltam a legjobb matekból… de aggodalmam teljesen alaptalannak bizonyult: a mozi pont annyit és pont annyira mélyen mutat a matematikából, amennyi a történethez nélkülözhetetlen. Mert nem az a lényeg. Hanem annak az Alan Turingnak a személye, zsenialitása, meg nem értettsége, aki hosszas munka és egy újdonságnak számító gép megépítése után feltöri a német Enigma titkosító gépek jeleit.

 

A film főszerepét Benedict Cumberbatch alakítja, akiben még nem csalódtam sem filmben, sem sorozatban, de a mostani produkcióban olyan meggyőzően alakítja Turingot – elhomályosítva a film összes többi szereplőjét –, hogy végig elhittem neki: nemcsak egy szerepet játszik, hanem tényleg átváltozott a huszadik század egyik legzseniálisabb tudósává.

 

Egyetlen aprócska negatív észrevételem van csak a filmmel kapcsolatban: egy-két helyen szerintem indokolatlanul is hangsúlyozták a homoszexuális vonalat, de összességében ez sem volt zavaróan sok. A film kerek egész, remek történetmeséléssel, tökéletesen játszó főszereplővel és szép lezárással.

 

A trailert itt tudjátok megnézni.

https://www.youtube.com/watch?v=ad9SwaVolN0

 

 

  • 1425 2015. február 13 Kultúra 2015. február 13.

    Facebook Comments