Szakácsművészet, kihalásig

Szakácsművészet, kihalásig

Rengeteg szó esik arról, hogy az állatok kihalásának milyen nagy mértékben vagyunk okai mi, emberek. Tönkretesszük az élőhelyeiket, szennyezzük a környezetüket, leöljük őket a bundáikért. Becslések szerint 20 percenként tűnik el egy faj a Föld színéről.

Arról viszont ritkábban hallani, hogy vannak fajok,amiket gyakorlatilag a kihalás szélére ettünk. Ezek a jobbára tengeri lények a távol-keleti túlhalászás és minden pénzt megérő különleges gasztonómiai fogások miatt kerültek a kipusztulás szélére.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) legfrissebb veszélyeztetettségi listájára több olyan faj – például a keleti kékúszójú tonhal, az amerikai angolna, a kínai gömbhal és a kínai kobra – került fel, amiket gasztromómiai okok miatt fenyeget a kipusztulás.

fugu1

fotó:erdekesvilag.hu

A legaggasztóbb a helyzete a  kínai gömbhalnak, amit a japán ínyencek óriási becsben tartanak, szasimiként fogyasztva az ottani elit kedvelt eledele. A gömbhal a világ egyik legmérgezőbb halának, a fugunak az egyik alfaja, ami a józan ésszel ellentétben csak tovább növeli gasztronómiai népszerűségét, és aminek következtében az elmúlt 40 évben számuk 99,99%-kal csökkent. Mára kritikusan veszélyeztetett faj lett.

A kékúszójú tonhal, mint  a szusi népszerű hozzávalója, újonnan került fel a Természetvédelmi Világszövetség  listájára, egyelőre csak enyhén veszélyeztetett fokozatban, az amerikai angolna a közepesen fenyegetett második kategóriába került, de a kínai kobra (ami éltében szintén halálos mérget termel) egyedszáma is 20 év alatt megközelítőleg 30-50%-ot fogyott.

tonhal_500

fotó:nograd24.hu

  • 1579 2014. december 01 Gasztronómia 2014. december 01.

    Facebook Comments