Étkezz tisztán! De mi is az a clean eating?
Írta:

Étkezz tisztán! De mi is az a clean eating?

Egyre több helyen jön szembe a fogalom, így hát utána néztünk, hogy mit is takar valójában a tiszta étkezés.

 

 

A clean eating az elmúlt egy-két év egyik hívószava lett az egyre tudatosabb fiatalok körében, ám az átütő sikerre még várnia kell. Ez részben annak köszönhető, hogy nagyon alapvető élelmiszereket kell kiiktatni az étrendünkből, részben pedig a nehezen kivitelezhetőségnek. Mert amiről is van szó? A clean eating, azaz tiszta étkezés nyilván valóan nem mosott gyümölcsöket takar. A lényeg abban áll, hogy megbízható helyről, minőségi, feldolgozatlan ételt, alapanyagot vegyünk. Meg még pár dolgon. Lássuk.

Az életmód sarokköveit 10 pontban foglalhatjuk össze. Először is együnk „igazit” azaz igazi földben, napsugárral érlelt epret és farmon tenyésztett tyúkot. A gázzal érlelt banán például máris nem jó. Hogy ezt valamennyire kontrollálni tudd, mindig alapanyagokat vegyél, hiszen egy kész termékben ki tudja mi van, ráadásul a feldolgozott élelmiszerek már régóta mumusnak számítanak. Ha megteheted, válassz organikus, bio élelmiszereket, hiszen ezek biztos megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. És igen, jól sejted, ez azt is jelenti, hogy többet kellene otthon főzni.

clean-eating-feature-1800x1236

Válassz csomagolásmentes terméket! Ez már önmagában fontos és egyre terjedő trend, és onnan kezdve, hogy textilszatyorral mész bevásárolni, egészen addig terjed, hogy van, aki viszi magával csatosüveget és abba veszi kimérve a tejet. A clean eating trend követőjeként az élelmiszercímkékkel is szoros barátságot kell kötnöd. Ha gyanúsan hosszú a joghurt összetevőinek listája, és sok mindent nem ismersz a felsoroltakból, inkább ne vedd meg.

Részesítsd előnyben a zöldségféléket, hiszen mindamellett, hogy nem is ehetnél annál egészségesebbet, még a környezeti kár is jóval kevesebb, mint a drága hús előállításánál. És ha már itt tartunk: fel kellene hagyni a cukorral is. Feldolgozott, és szörnyen egészségtelen. Mit szólnál egy kis mézhez?

Az viszont szuper a clean eating étrendben, hogy a fogalmon belül további lehetőségek vannak a neked legjobban megfelelő étrend kialakítására. Ha a fentieket betartod, akkor teljesen mindegy, hogy vegán, nyers vagy gluténmentes irányba is elmész esetleg. Ez viszont egyáltalán nem kötelező, sőt a clean eating követőinek nagy része szerint egyáltalán nem is jó dolog, de abszolút összeegyeztethető, ha valamelyik alapanyaggal problémád lenne.

Bár ez elsőre talán inkább egy diétás programnak tűnik, mintsem társadalmilag felelős életmódnak, de a clean eating az ételek szeretetéről is szól. Azt tanítja, hogy élvezd az ízeket, hogy figyelj oda az ételedre. És hogy ne dőlj be a népszerű buzzwordöknek! Ma már mindenre rá van írva, hogy „fitt” és „kézműves”, ám ezek sokszor semmit nem jelentenek. Attól, hogy esetleg szép a csomagolása, a hipermarketes fitt margarin még ugyanolyan egészségtelen! Inkább keresd fel a helyi piacot, és találd meg azokat a kofákat, akikben hosszabb távon bízhatsz.

 

  • 923 2017. augusztus 18 Gasztronómia 2017. augusztus 18.

    Facebook Comments