Tegyél újévi fogadalmat mint a profik
Írta:

Tegyél újévi fogadalmat mint a profik

Hogy sikerültek a tavalyi fogadalmaid? Gondoltuk. Mutatunk pár trükköt, hogy idén nagyobb sikerrel járj!

 

Újévi fogadalmat kötni, ha nem is kötelező, de szinte mindannyian szoktunk. És nem tudom, ki hogy van vele, de én az utolsót is buktam február második hetében. Az „egészségesebben fogok étkezni”-t január 6-án. Éppen ezért kicsit beleástam magam a fogadalmak pszichológiájába és elég érdekes dolgok derültek ki. Például, hogy az emberek 80%-a nem tudja betartani, amit szilveszterkor megfogad. Ez egyfelől kicsit megnyugtató, hogy nem vagyok egyedül, ugyanakkor… ha így állunk, mi ez a nagy fogadkozás?

Az évről-évre elvégzett kutatások ugyanazt mutatják. A leggyakoribb fogadalmak a következők:

  • Lefogyok
  • Egészségesebben fogok táplálkozni
  • Nekiállok sportolni
  • Leteszem a cigit
  • Új munka után nézek
  • Rendbeszedem a pénzügyeimet
  • Idén megtalálom az igazit

Ez elég szép lista, egyenként is nehéz elemekkel. A szakértők szerint a legtöbben ott rontják el az újévi fogadalmakat, hogy túl nagy lendülettel vágnak bele, majd az első kudarc után feladják azzal, hogy majd jövőre újra megpróbálják. Ahhoz, hogy idén ne így legyen, először is fogalmazd meg egészen pontosan a célt. Például ha fogyni szeretnél, tűzz ki mérföldköveket: márciusig leadok 5 kilót nyárra még 5-öt. Azt is gondold át, hogy miért azt fogadod meg, amit. Mi a célod? Mit remélsz tőle? Megvan-e a megfelelő körülmény, hogy megvalósítsd? Például ha a társaságodban mindenki cigizik, az nagyban nehezíti a leszokásodat. Ha megvan a pontos cél, készíts konkrét tervet. Mikor fogod beiktatni a sportolást a napirendedbe? Hol tudod megvenni az egészséges alapanyagokat az új étrendedhez. Mit teszel, hogy új állást találj?  Milyen mindennapos szituációk jöhetnek, amik megakadályozhatják a sikert? Mit teszel ilyenkor? Ha a terv kidolgozásával is kész vagy, akkor fontos, hogy a pozitív gondolkodást is magunkévá tegyük. Mindig arra gondolj, hogy sikerülni fog. Egy-egy visszaesés még nem ok arra, hogy feladd! Ilyenkor gondold végig, hogy mi okozta, és tanulj a hibából. Az is extra motivációt ad, ha a mérföldköveknél megjutalmazod magad. Például: két hónap nem dohányzás után veszel egy szép, és a megszokottnál drágább ruhát abból a pénzből, amit a cigin spóroltál. Ez kézzelfoghatóan megmutatja, mennyi pozitív fejlődést értél el.

A fogadalmakra tényleg igaz, hogy minden fejben dől el, úgyhogy a legfontosabb: soha ne add fel! Próbáld újra és újra, mert előbb-utóbb sikerülni fog, és akkor igazán büszke lehetsz magadra!

  • 960 2016. december 30 Kultúra 2016. december 30.

    Facebook Comments