Életre kelő népi hímzések

Életre kelő népi hímzések

Ismerjük a mondást: ez olyan szép, hogy szinte megszólal. És a Soundweaving projekt keretében pontosan ez történik a keresztszemes mintákkal.

soundwaving2

fotó: soundweaving.mome.hu

Röviden: egy dizájner tanonc, Szirmay Zsanett a népi motívumokkal telehímzett anyagok mintájára készített zenedobozba való szalagokat, így téve hallhatóvá a motívumkincset.

Kicsit bővebben arról van szó, hogy Zsanett keresztszemes hímzések mintáit lyuggatta papírra, amiket azután egy egyszerű zenedobozzal lejátszott. A Soundweaving elnevezésű projekthez, aminek megvalósítása során az apró keresztszemes öltéseket lyuk-mintákká alakította, lézervágó gépet használt, ezzel hozta létre a hosszú szalagokon a mintát.

https://www.youtube.com/watch?v=LIuFFrFAOMo#t=50

Ha szedtünk szét kiskorunkban zenedobozt, akkor el tudjuk képzelni, hogy lesz ebből dallam. Ahogy az anyag halad a lejátszóban (jelen esetben fogaskerekek és egy kézi tekerő segítségével), úgy szólalnak meg a hangok. A „lyukkártya” egy – nincs rá jobb szó – 20 fogú fésű alatt megy, és amikor a fésű egyes fogai alá lyuk kerül, létrejön a hang.

Az anyagcsíkok szolgálnak kottaként a zenegépnek, ez fordítja le a jellegzetes kelet-európai motívumokból álló mintákat dallamokra. A népművészet, a design és a zene határterületeit ötvöző projekt alapjául párnákon és ingeken fellelhető, bukovinai székely, kalotaszegi és magyarországi népi hímzések szolgáltak.

soundwaving3

 

fotó:soundweaving.mome.hu

  • 1932 2015. február 25 Kultúra 2015. február 25.

    Facebook Comments