Ezek élet nyomai a Marson?
Írta:

Ezek élet nyomai a Marson?

A 2012 óta adatokat gyűjtő Curiosity marsjáró nemrég szerves vegyületekre és metánra bukkant a vörös bolygón. De mit jelent ez?

 

Jelenlegi ismereteink szerint a Mars lakatlan bolygó – bár a Mentőexpedíció című filmben Matt Damon megmutatta, hogy egy kis találékonysággal és valamivel több biológiai, fizikai ismeret birtokában hogyan lehetne ott életben maradni, legalábbis a filmesek szerint -, de nemrég kiderült, hogy valaha létrejöhetett valamiféle primitív életforma a vörös bolygón.

 

A NASA néhány napja nyilvánosságra hozta, hogy a 2012 óta aktív Curiosity marsjáró a kőzetek és az atmoszféra vizsgálata során szerves vegyületekre és metánra bukkant. Ez persze nem egyenlő azzal, hogy szerves élet nyomaira bukkantak a bolygón, csak azt, hogy egyszer régen, akár adottak is lehettek a feltételek bizonyos primitív életformák kialakulásához – írja az Index.

 

A Gizmodo.com pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a szént tartalmazó szerves vegyületek 3,5 millió évesek, és tartalmaznak hidrogént, talán még oxigént és egyéb elemeket is. Az ilyen vegyületeket általában az élethez szokták kötni, de szerves vegyületek maguktól is kialakulhatnak pusztán kémiai reakciók eredményeképpen. Ahogyan a bolygón talált metánt is lehet a kémiával magyarázni: valószínű, hogy ez nem más, mint a víz és a kőzetek közti reakciók eredménye.

 

A Curiosity felfedezései ettől függetlenül hatalmas eredménynek számítanak, és arra bátorítják a tudósokat, hogy mindenképpen folytassák a kutatást a marsi élet után.

  • 749 2018. június 27 Tech/tudomány 2018. június 27.

    Facebook Comments