Yummber: ugorj át egy paprikásra!

Yummber: ugorj át egy paprikásra!

A közösségi taxi (Uber), a telekocsi, a couchsurfing (Airbnb) és a Miutcánk mindenmegosztó rendszer után itt a közösségi főzés, a Yummber.

 

De jó lenne felugrani valakihez és enni egy kis hazait. Vagy nem? Ti bevállalnátok, hogy egy vadidegen lakásra felmentek, ott meguzsonnáztok az ismeretlen csirkepörijéből, közben esetleg csevegtek egy udvariasat, majd mint aki jól végezte dolgát, odébbálltok? Nagyjából ez a Yummber lényege, de mielőtt leírnátok, olvassatok tovább, mert egész jó kis kezdeményezésről van szó.

11708064_1456522937985054_6748403322106397811_ofotó:facebook.com/yummber

Az új budapesti gasztrokaland, a Yummber deklaráltan is az Uber mintájára készült, és ha szereted ez utóbbit, akkor nincs okod óvakodni tőle. A Yummber ugyanis nem más, mint egy közösségi vendéglátó rendszer, aminek a célja, hogy összekösse az otthon szívesen főző wannabe séfeket és a városban éhesen kószáló gasztrokalandorokat. A szakácsok a saját otthonukban, a saját maguk által készített ételekkel látják vendégül a Yummber applikáción keresztül bejelentkező vendégeket. Az egyetlen apró gond, ami óhatatlanul felmerül minden hasonló esetben: a bizalom.

A közösségi megosztó app ezt úgy próbálja meg biztosítani, hogy legelőször is regisztrációhoz kötött a rendszerbe való bekerülés mind a szakács, mind pedig a fogyasztói oldalról. A regisztráció során meg kell adnunk a személyes adatainkat, majd pedig a bankszámlaszámot: a helyszíneken ugyanis nincs készpénzforgalom. Ha ott ennénk valakinél, akkor előre be kell jelentkeznünk a Yummber rendszerben. A vendéglátó erről értesítést kap, és eldöntheti, hogy beenged-e be a lakásába, vagy nem. Átnézheti az adott vendég profilját, értékelését, és ha úgy dönt, hogy fogadja az érdeklődőt, a leendő vendégnél csak ekkor jelenik meg a cím. Ez a rendszer így elsőre bonyolultnak is tűnhet, pedig egy facebook adatlap átböngészésénél kevesebb időbe telik eldönteni és visszaigazolni a vendégeinket.

https://www.youtube.com/watch?v=LGGsDYSYh-o

A vendéglátók főztjét, azaz a minőséget a vendégek tesztelik és értékelik, nincs bekerülési standard. Viszont a vásárlói értékelés alapján a rendszer automatikusan szelektál. A Yummber 20% körüli hasznot von le a befolyt összegekből, amit közvetlenül a fogyasztás után vonnak le, és amit a vendéglátó határoz meg. A szakácsok az előző heti „keresetüket” hetente, csütörtökön kapják meg az összesített elszámolással együtt.

A július 23-án indult közösségi népélelmezési alkalmazásnak azonban máris vannak kerékkötői: konkrétan a Nébih. Bár egyelőre még semmilyen erre alkalmazható szabály vagy rendelet nincs – hiszen a kezdeményezés merőben újszerű – előbb-utóbb (taxis mintára) biztos, hogy lesz. A szervezők iránymutatása szerint a szolgáltatásra a „14 adag étel alatt csupán bejelentési kötelezettség” érvényes, az élelmiszerbiztonsági hivatal szerint viszont minden közétkeztetési rendszernek meg kell felelnie a szigorú élelmiszerbiztonsági feltételeknek. Szóval próbáljátok ki az egyelőre csak androidon elérhető alkalmazást, amíg lehet.

photo-1-1fotó:diningguide.hu

 

 

  • 1243 2015. augusztus 03 Tech/tudomány 2015. augusztus 03.

    Facebook Comments