Netre magyar!

Netre magyar!

A telefonnal a kezükben üldögélő tinicsoportok látványa ma már megszokott, és az sem meglepő, hogy egy péntek esti találkozó alkalmával 10-ből legalább 4 embernek mindig volt telefon a kezében. Ez azt jelenti, hogy nem jó a buli, vagy hogy unjuk a többieket? Nem feltétlenül. A Google a legújabb kutatásában konkrét számadatokkal bizonyítja, mennyire függővé tettek bennünket az okostelefonok alig egy évtized alatt.

 

A 2015 májusában készült kutatás tulajdonképpen semmi döbbeneteset nem állapított meg, az arányok azért mégis elgondolkodtatóak. Például azért, mert a számtalan technikai vívmány közül az okostelefon változtatta meg leginkább az emberek életét: 80%-uk vallotta ezt.

-                  A megkérdezettek 51%-a néz rá legalább óránként a telefonjára. Ebből 28 százalék gyakorlatilag egész nap nyomkodja készülékét.

-                  Az okostelefon-tulajdonosok harmada ideges és bizonytalan, ha otthon felejti telefonját.

-                  Ugyanakkor mi sem mutatja jobban a folyamatos online jelenlét kényszerűségét, minthogy a megkérdezettek 39 százaléka váratlan nyaralásként tekinti, ha otthon marad a telefonjuk.

-                  Azok, akik az ágyuk mellett tartják a telefonjaikat 85%-ban a telefon ébresztőjére kelnek.

-                  Az emberek több mint felének indul azzal a napja, hogy lecsekkolja a telefonján a világ folyását: 25%-nak reggel az első dolga ellenőrizni, hogy mi történt éjszaka, további 30% pedig a reggeli mellé teszi ugyanezt.

-                  A felhasználók 48% csak a legritkább esetekben, nagyon különleges alkalmakkor halkítja le készülékét, 17 százalék pedig még randi alatt is rá- ránéz a telefonjára!

A mobiltelefon ráadásul már rég elvesztette a telefon funkció elsődlegességét. A felhasználók elsősorban személyi asszisztensként (42%) és szórakoztató központként (39%) tekintenek a telefonjukra. Az mondjuk azért megdöbbentő, hogy a reggeli indulás előtt a leggyakrabban ellenőrzött tárgyak a pénztárca (72%) és az okostelefon (71%), a lakáskulcs 57%-al csak harmadik a listán. Ez azért is lehet, mert a válaszadók bevallása szerint a mobilok szuperereje a szabadságban és a biztos támaszban rejlik, amit nyújtanak. 56 százalék emelte ki: nyugodtan lehetünk feledékenyek, ha okostelefonunk van. Mára gyakorlatilag a sok tudás és a sok odafigyelés helyett elég egyetlen eszköz, ami mindent tud, és mindent intéz helyettünk.

https://www.youtube.com/watch?v=ODH7GZIt-Mw

Bár egy döbbenetes dolgot azért még kiemelnénk: ismerős az a tesztkérdés, hogy mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre, ugye? Az okostelefon felhasználóknak a kés, barát, okostelefon és gyufa négyesből kellett választani, és 23 illetve 22 % (férfiak, illetve nők) a telefonra szavazott! Arra a telefonra, aminek egy lakatlan szigeten sem térereje nincs, se feltölteni nem tudjuk…

  • 1126 2015. szeptember 14 Tech/tudomány 2015. szeptember 14.

    Facebook Comments