Életmentő okosórát találtak fel magyar orvosok
Írta:

Életmentő okosórát találtak fel magyar orvosok

Ehhez képest az Apple watch semmi!

 

Lehet elfogultak vagyunk kicsit, de ha valami igazán király felfedezésről hallunk, akkor arról általában kiderül, hogy magyarok (is) állnak mögötte. Ilyen a MAP Health Watch is, amit teljes egészében magyar orvosok találtak ki és valósítottak meg, és ami emberek ezreinek életét mentheti meg. A MAP ugyanis egy olyan okosóra, ami folyamatosan rögzíti viselője életfunkciós adatait, majd egy biztonságos szerverre továbbítja a mért adatokat, ahol azokat számítógépes programok elemzik folyamatosan. Neve az angol „map” (feltérképezés) szó jelentésén túl egy szójátékot is rejt: Mérés, Analízis, Prevenció. Vagyis: megméri a test életfunkciós paramétereit, analizálja egy forradalmian új orvosi algoritmussal, így prevencióként értesítéseket kaphatunk, hogy megelőzzük a súlyos egészségügyi problémákat.

Az okosórát megalkotó orvosok sok évnyi kutatás alapján megállapították, hogy öt meghatározott paraméter képes előre jelezni a leggyakoribb életveszélyes betegségeket. A karórában minden ilyen paraméterhez van egy-egy érzékelő. Ezek a következők:

  • EKG: Az elektrokardiográfia (EKG) megmutatja a szív állapotát, és jelzi a gyakori szívbetegségek – például a szívritmuszavar és a szívroham – fokozatos kialakulását.
  • Pulzusingadozás: A pulzusingadozás (HRV) mérése elengedhetetlen a keringési rendszer ellenőrzéséhez, és képes kimutatni a sokkot, a kiszáradást vagy hasonló állapotokat még azt megelőzően, hogy jelentkeznének a tünetek.
  • Vérnyomás: A pulzusingadozásból (HRV) és az EKG adatokból számított vérnyomás alapvetően fontos paraméter az agyvérzés vagy stroke (agyi érkatasztrófa) megelőzéséhez.
  • Véroxigénszint: A véroxigénszint változása képes előre jelezni a légzés, a tüdő és a keringés állapotát, így korán fel tudja hívni a figyelmet egy közelgő tüdőgyulladásra vagy akár súlyos oxigénhiányra.
  • Bőrhőmérséklet: A bakteriális és vírusos fertőzések, többek között az influenza korai kimutatásának legfontosabb eszköze.
  • Galvanikus bőrreakció: A vegetatív idegrendszer aktivitásának mérésére szolgál. Kimutatja a stresszreakciókat, így hasznos a szorongás vagy az epilepszia előre jelzésében, kezelésében.

Így tehát gyakorlatilag a szokásos orvosi labor egy jelentős részét a csuklónkon tudjuk hordani, ha sikerül a tömeggyártásra elég tőkét szereznie a csapatnak. Ráadásul az óra viselése előtt az orvosi team rögzíti a páciens-felhasználók kórtörténetét, és az adatok alapján személyre szabva állítják be a karórát, ügyelve az esetleges kockázati tényezőkre is. A szolgáltatáshoz pedig nem csak iOS és Android alapú alkalmazás társul, hanem rendszeres orvosi tanácsadás is: egy szakorvos rendszeres időközönként megnézi a begyűjtött adatokat, és ezek alapján orvosi javaslatokkal és életvezetési tanácsokkal segít egészséges maradni.

A MAP természetesen hagyományos óraként is funkcionál, valamint a hagyományos fitnessórák funkcióit is tudja: a lépésszámlálás az alapfunkciók közé tartozik csakúgy, mint az automatikus elesésérzékelés vagy az alvásminőség nyomon követése. Egy feltöltéssel legalább egy teljes napon át hordható, annak ellenére, hogy az orvosi minősítésű érzékelők sokkal pontosabb adatmérést biztosítanak, így az óra több energiát fogyaszt, mint egy hagyományos okosóra. A mért adatokat szabadalmaztatott orvosi algoritmusok és valódi orvosok elemzik. Ráadásul az óra oldalán van egy pánikgomb, aminek a megnyomásával azonnal felvehetjük a kapcsolatot az éjjel-nappal elérhető orvosi segítségnyújtó csapattal. Az ára ugyan elég borsos: az indiegogós finanszírozási kampányban előrendeléssel is bő 50 ezer forint, ám azt hisszük: ez az a termék, amire megéri gyűjteni.

  • 1128 2017. október 09 Tech/tudomány 2017. október 09.

    Facebook Comments