5 tipp, hogyan készíts szuper weboldalt
Írta:

5 tipp, hogyan készíts szuper weboldalt

Egy új honlapot néhány órás munkával létre lehet hozni, de vajon mitől lesz a végeredmény igazán jó? Ezzel kapcsolatban adunk most pár hasznos tippet.  

 

1. Tervezd meg az oldalad!

A weboldalkészítés szerintünk olyan, mint a házépítés: az alapoknál kezdődik. Vagyis a tervezésnél. Rá kell szánnod az időt arra, hogy kitaláld, pontosan mit szeretnél. Weboldalt, vagy inkább egy webshopot akarsz létrehozni? Mi legyen az oldalad témája, és mit szeretnél elérni vele? Ezután gondold át, milyen funkciókat, illetve milyen dizájnt szeretnél. Nézz meg minél több weboldalt, és gyűjtsd össze egy külön dokumentumba azoknak az URL-címeit, amik tetszenek. Sok teendő? Hidd el, később meg fogod látni, hogy megérte erre időt szánni.

Tipp: Ha például divattal kapcsolatos website-ot vagy blogot szeretnél indítani, keress rá magyar és külföldi fashion bloggerek oldalaira, és írd fel magadnak, melyik tetszett és miért.

 

2. Ne elégedj meg az ingyenes megoldásokkal!

A tervezés után jöhet maga a weboldalkészítés. A neten számos olyan lehetőséget találsz, ahol azt ígérik, ingyenes, könnyen elkészíthető és személyre szabható honlapot készíthetsz, de naivak lennénk, ha elhinnénk, hogy ez elég is a sikerhez. Ha komoly céljaid vannak a weboldaladdal, akkor nem elégszel meg az ingyenes lehetőséggel – saját domain névre és tárhelyre lesz szükséged. Így már feltöltheted minőségi tartalommal a honlapodat.

 

3. Tartalomhoz a forma

Itt most nem a nyolcvanas évekbeli Amfora reklám szlogenjét akartuk felemlegetni, hanem azt szerettük volna kiemelni, milyen fontos a dizájn és a minőségi tartalom. Igyekezz egyszerű, letisztult dizájnnal dolgozni, legyen jó rápillantani az oldaladra. Tudtad, hogy a látogatók áltagosan 5-8 másodpercet szánnak arra, hogy eldöntsék, tetszik-e nekik, amit látnak? Kicsit olyan ez, mint egy rapid randi, csak itt nem veled, hanem a website-oddal alakíthatnak ki villámszimpátiát, egyszerre akár többen is. Ha a dizájnnak köszönhető vonzódás kialakult, jönnek a részletek: azt kapják-e tartalmilag is a látogatóid, amit várnak? Például ha gasztronómiával foglalkozol, biztosan a kedvenc receptjeidet keresik majd, és fel fog tűnni nekik, ha ezek hiányosak, rossz helyesírással kerültek fel az oldalra vagy nincs kép az elkészült ételekről. Ha viszont egy szép, ízléses honlapon érdekes és minőségi tartalommal jelentkezel, a látogatóidat „megfogtad”: rendszeresen vissza fognak térni!

 

4. Optimalizálj!

A legtöbben akkor sem szakadunk el a nettől, ha épp nincs kéznél a számítógépünk vagy a laptopunk: utazás, várakozás vagy sorban állás közben okostelefonjainkat nyomkodjuk, vagy elolvasunk valamit a tabletünkön. Ezért nélkülözhetetlen, hogy okostelefonra és tabletre optimalizált weboldalt készíts – így még több látogatót, illetve visszajáró látogatót szerezhetsz.

Tipp: Számos ilyen szerkesztő oldalon (pl. Webnode) már eleve mobilbarát honlapot tudsz létrehozni, de optimalizálásban is kérheted szakember segítségét.

 

5. A szakértő tanácsai

Mitől lesz igazán jó egy weboldal? – tettük fel a nagy kérdést Kovács Gergelynek, az Office Network Kft. weboldal fejlesztőjének. Szakértőnk szerint először is fontos, hogy ne csak a saját szemszögedből nézd leendő oldaladat, mert hát nemcsak neked kell tetszenie, hanem a látogatóidnak is – sőt, elsősorban nekik. Emellett a jó honlap felhasználóbarát, könnyen használható, jól olvasható és könnyen átlátható. Ha a látogatóid azt látják, hogy gyorsan betöltődik az oldal, jól tudnak rajta navigálni, és felesleges dolgoktól mentes, az biztosan be fog jönni nekik. A minőségi tartalom fontosságáról már ejtettünk pár szót, de fontos, hogy ne ess túlzásokba az infók mennyiségét illetően. Persze, tudjuk, sok mindent szeretnél közölni, de hiba lehet, ha túlzsúfolod adatokkal és képekkel a weboldaladat – ez utóbbiak még a működését is lassíthatják.

 

Gergely szerint annak, aki megélhetési céllal hoz létre honlapot vagy webshopot, az nem elégedhet meg egy átlagos, ingyenes vagy minimális összegből kihozott website-tal. Egyrészt, mert ezzel sokkal nehezebb kitűnni a tömegből, mint egy olyan oldallal, amelyet a megrendelő igényei szerint alakít ki egy szakmai csapat. Manapság a profi weboldalak már sitebuilder, programozó, grafikus, SEO/marketing tanácsadó együttműködésével készülnek. Ennyi szaktudással nehéz felvenni a versenyt laikusként, na és persze kevesen tudunk napi több órát foglalkozni a honlapunk tökéletesítésével, illetve később a frissítések és a karbantartás elvégzésével.

 

Márpedig egy weboldal szerintünk akkor tökéletes, ha nemcsak jól van összerakva – mind a tartalom, mind a dizájn tekintetében –, hanem mindig megfelelően is működik.

 

A szakértő weboldala: http://www.networksolution.hu/

 

  • 717 2017. október 06 Tech/tudomány 2017. október 06.

    Facebook Comments