Ítéletidő 1×1

Ítéletidő 1×1

Tedd & Ne Tedd a legnagyobb viharban.

 

A tegnapi égszakadás és jégeső házakat és termést tett tönkre, sokakat hozva ezzel kétségbeejtő helyzetbe. Szerencsére a legtöbbünk jóval szerencsésebb volt, és a vihar csupán ijesztő bosszúságot jelentett, amit mindenféle kár nélkül megúsztunk. Van viszont pár dolog, amivel mindenkinek érdemes tisztában lenni, pláne, hogy a nyári viharos, záporos idők még csak most jönnek.

Személyes biztonság:

Ha elég körültekintőek vagyunk, még egy nagyobb vihar sem jelent veszélyt, ehhez azonban szem előtt kell tartani pár dolgot. Az első és legfontosabb: ha behúzódnánk valahova a vihar elől, azt soha ne egy magas fa alá tegyük, mert egyfelől nagyon könnyen ránk dőlhet, másfelől pedig a villám is nagyobb eséllyel csap bele. Ha muszáj volt elindulnunk és így is-úgyis bőrigáztunk, akkor kár taktikázni: inkább siessünk haza, ahol egy forró fürdővel és száraz ruhával orvosolhatjuk a bajt.

Vezetés viharban:

Ha szerencsésebbek vagyunk, és nem gyalog kell megtenni a távot, akkor kiemelten figyelmesen és lassan vezessünk. Ijesztően nagy esőben óhatatlanul felmerül, hogy inkább megállunk valahol és kivárjuk a vihar végét, de ez szükségtelen: az autók (ugyanúgy, mint a tömegközlekedési eszközök) megfelelő villámvédelemmel vannak ellátva. Ha autópályán ér minket a vihar, és nem merünk tovább vezetni, akkor se álljunk meg csak találomra a leállósávban: guruljunk el lassan egy pihenőhelyig, ahol a lámpákat égetve biztonságosan ki lehet várni a zivatar végét. Illetve ugyanilyen fontos, ám ritkán emlegetett tanács: nedves cipővel autóba ülve először töröljük szárazra a cipőtalpakat, így nem fog lecsúszni a lábunk a pedálról.

Ingó és ingatlanvagyon:

A ház megfelelő karbantartása a viharok szempontjából is fontos: mind az ereszen, mind a megfelelő állapotban lévő tetőszerkezeten sok múlhat. Erős villámlás esetén áramtalanítsuk a drágább műszaki berendezéseinket, mert ha villám csap az épületbe vagy a közvetlen környezetébe, az tönkreteheti a tv-t, laptopot. Az elektromos hálózatban könnyen túlfeszültség keletkezhet, ezért érdemes a villámhárító mellett túlfeszültség elleni védelemmel ellátott konnektort vagy elosztót használni.

  • 1195 2015. június 10 Tech/tudomány 2015. június 10.

    Facebook Comments