Ilyen lehetett a T. rex elődje
Írta:

Ilyen lehetett a T. rex elődje

Sterling Nesbitt 1998-ban, 16 évesen találta meg két egyed csontjait, az azonosításra viszont 20 évet kellett várni.

 

Ha hozzám hasonlóan eléggé beleélted magad a Jurassic Park és Jurassic World mozikba, akkor szinte biztos, hogy minden dínós hírre felkapod a fejed. Egy ilyet szeretnék most megosztani én is veled, veletek – és nem, szerencsére nem arról van szó, hogy bárkinek is eszébe jutott volna egy dinoszaurusz életre keltésén ügyködni.

 

Viszont az amerikai Virginia Tech egyetem őslénykutatói nemrég egy eddig ismeretlen ragadozó dínófajt azonosítottak. Ezek az állatok a Tyrannosaurus rex egy korai, de nem közvetlen elődjei lehettek. 92 millió évvel ezelőtt éltek, és a kutatóktól a Suskityrannus hazelae nevet kapták.

 

Az elnevezés egyrészt onnan jön, hogy a faj két egyedének csontjait az Új-Mexikóban lévő Zuni-medencében találták meg, és az ott élő zuni indiánok által a prérifarkasra használt szó (suski) és a latin zsarnok (tyrannus) megfelelőjéhez kapcsolódik a helyi ásatásokat támogató Hazel Wolf neve.

 

„A frissen azonosított Suskityrannus hazelae koponyájának hossza 25-32 centiméteres, tehát az állat lényegesen kisebb volt, mint a Tyrannosaurus rex. Csípőmagassága kevesebb, mint egy méter, hossza 2,7-3,6 méter, súlya 20-41 kilogramm közötti lehetett. Öszehasonlításképpen: egy kifejlett T. rex mintegy kilenc tonnát nyomott. Ugyanakkor a Suskityrannus hazelae apró termete ellenére különleges futólábbal és erős harapással bírt” –írja az Index.

 

Érdekesség:

Az egyik dinoszaurusz maradványait még 1998-ban az a Sterling Nesbitt találta meg, aki a mostani kutatásban már paleontológusként vett részt. Nesbitt 21 éve még csupán 16 éves volt, és valószínűleg ezután nem is volt számára kérdés, mivel szeretne foglalkozni felnőttként.

 

Forrás: Index.hu

  • 874 2019. május 16 Tech/tudomány 2019. május 16.

    Facebook Comments