Ezernél is több bolygót találtak a csillagászok!

Ezernél is több bolygót találtak a csillagászok!

Már most dupla annyi exobolygónk van, mint valaha hitték.

 

1284 új exobolygót talált az Amerikai Űrkutatási Hivatal, a NASA. Ez az elképesztő szám természetesen nem a mi „apró” Napunk körül létezik: a megfigyelt égitesteket a Kepler űrtávcsőnek és a galaxisunknak köszönhetjük. A 2009-ben fellőtt Kepler űrtávcső exobolygók, azaz a mi Naprendszerünkön kívül eső bolygók után kutat. Fellövésekor a NASA kutatói több száz bolygó felfedezésére számítottak, ehhez képest most egyszerre 1284 bolygó felfedezését tették közzé.

tarantula

Ezzel több, mint a duplájára nőtt a Naprendszeren kívül azonosított bolygók száma. A Kepler űrtávcső a Tejútrendszer olyan részén kutat, ahol elméletileg létezhetnek lakható bolygók. A Kepler űrtávcső által közölt adatok azért is különösen jelentősek, mert a fellövése előtt még a NASA embereinek sem volt fogalma arról, vajon mennyi exobolygó létezik a galaxisunkban.

A legújabb beérkezett adatok alapján a megfigyelt 4302 égitest közül 1284 felelt meg 99%-os bizonyossággal a bolygó kritériumnak, és további 1327 bolygógyanús égitest vár bizonyításra.  A most felfedezett  bolygók közül 550 lehet kőzetbolygó, 9 pedig a saját csillagja lakhatósági zónájában lévő Föld-szerű égitest lehet. Ezzel összesen már 21 Föld-szerű bolygót tartanak számon a kutatók, ahol az élet kialakulásához kedvező feltételek uralkodhatnak. Persze csak feltételesen, mert a világűr ezen része egyelőre leküzdhetetlen távolságra van.

  • 1202 2016. május 26 Tech/tudomány 2016. május 26.

    Facebook Comments