Ezt szívjuk minden nap: káros anyagok a városi levegőben
Írta:

Ezt szívjuk minden nap: káros anyagok a városi levegőben

Mindegyik komoly légzőszervi panaszokat okoz.

 

A légszennyezés „örökzöld” téma: mivel megoldani nem sikerült az évek-évtizedek alatt, ezért újra és újra előkerül, hogy mennyire káros a levegő, amit belélegzünk. Az ipari tevékenység, a fűtés, a közlekedés mind komoly mértékben szennyezi a levegőt, amiből mi legtöbbször annyit veszünk észre, hogy büdös van. Na de lássuk, mi is az, amit egy nagyobb város lakójaként minden nap beszívunk.

 

A levegőszennyezettségi mutatók több káros anyag vonatkozásában mutatják meg, mennyire ártalmas a levegő, amit belélegzünk. Méri a szálló por, a nitrogén-dioxid és más nitrogén-oxidok, a kén-dioxid és az ózonkoncentrációt is.

 

A szálló por koncentrációjáról sok szó esik: ezek azok a nagyon apró, 10 μm alatti átmérőjű szilárd vagy folyékony halmazállapotú finom szemcsék, amik nem ülepednek le. Ezek már bejuthatnak a tüdőbe, ami pedig még 2,5 mikronnál is kisebbek, azok gyakorlatilag ki sem ürülnek onnan. Ezek a szálló por részecskék legfőképp szilárd tüzelőanyagok (fa, szén) valamint az autók üzemanyagának tökéletlen égéséből származó koromszemcsék. A szálló por ingerli a szem kötőhártyáját, a légutak nyálkahártyáját, és különböző légzőszervi megbetegedéseket is okoz. A magas szállópor koncentráció az, amit hétköznapi nyelven szmognak hívunk.

 

A nitrogén-oxidok szintén az üzemanyag elégésekor, hőerőművekből, kályhákból és kazánokból kerülnek a levegőbe. Az ipari országokban a nitrogén-oxid kibocsátás mintegy 40%-át a közlekedés, 50%-át az ipari és háztartási tüzelés, a maradék 10%-ot pedig a vegyipar és a természetes források adják. A nitrogén-oxidok szerepet játszanak a fotokémiai szmog kialakulásában, és a savas eső kialakulásában is. A különböző nitrogén-oxidok légzőszervi megbetegedéseket is okoznak, a légutak nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását, sőt, a vérerek kitágulását is eredményezheti.

 

A kén-dioxid az egyik legveszélyesebb légszennyező anyag, szerencsére nálunk nem ez szokta a fő gondot okozni. Természetes forrásai a vulkánok, óceánok és erdőtüzek, de az emberi tevékenységnek „hála” a szén és olaj elégetése során is kerül a légkörbe, valamint a kén-savgyártás, kohászat, elemi kén feldolgozásának során is. A kén dioxid komoly légzőszervi megbetegedéseket okozhat, irritálja az orr nyálkahártyáját, a légcsövet, a tüdőt, a szemet, súlyos esetben okozhat asztma-szerű reakciót, reflexes gégegörcsöt és légzésbénulást. Ez a savas esők másik fő okozója.

 

Az ózon amennyire jó dolog fent, annyira káros idelent. Míg az ózonréteg kiszűri a káros UV-sugárzást, addig a talajközeli ózon komoly veszélyeket rejt. A talajközeli ózon úgynevezett másodlagos szennyező, azaz más szennyező anyagokból jön létre. Egészen konkrétan úgy keletkezik, hogy napfény hatására a nitrogén-dioxid nitrogén-monoxiddá alakul, az így felszabadult atomos oxigén pedig egyesül a levegőben halálható oxigén molekulákkal. Mint a többi légszennyező anyag, az ózon is elsősorban légzőszervi panaszokat okoz: irritálja a nyálkahártyát, súlyosbítja a krónikus betegségeket, például a hörghurutot és az asztmát, valamint a pollenallergiát, és a légzőszervek gyulladását is kiválthatja.

 

Na de mit tehetünk, hogy megőrizzük az egészségünket? Természetközeli helyre költözni sajnos keveseknek adatik meg, így abból kell kihoznunk a legtöbbet, amit a lakókörnyezetünk nyújtani tud. Fontos, hogy minél kevésbé járuljunk hozzá ehhez a szennyezéshez, használjuk a biciklit és a tömegközlekedést, és arra is vannak módszerek, hogy legalább a lakásunk levegőjét hogyan tartsuk tisztán. Jó ha minél több növényt tartasz, hiszen ezek egytől egyig nagyszerű légtisztító hatásúak. Szintén használd ki az aktív szén erejét: már kaphatók olyan aktív szénnel töltött légszűrő párnák, amik elnyelik az allergéneket, a káros anyagokat és a szagokat, akadályozzák a baktériumok terjedését és elnyelik a felesleges nedvességet is, így megakadályozhatják a penész kialakulását. A Hiilibagnek ráadásul nagy előnye az elektromos légtisztítókkal szemben, hogy nem használ fel energiát, így tényleg teljesen környezetbarát módon tisztítja a levegőt.

  • 854 2019. május 17 Életmód 2019. május 17.

    Facebook Comments