A hét híre: a kávéivás meghosszabbítja az életet
Írta:

A hét híre: a kávéivás meghosszabbítja az életet

Amerikai és európai kutatók is ugyanarra az eredményre jutottak.

Kis híján eldobtam örömömben a reggeli csésze kávémat, amikor szembejött a hír: a kávéivás hosszabbítja az életet. Mindeddig jobbára arról lehetett hallani, hogy a koffein ártalmas, felpörgeti a szívet, a kávéban lévő sav tönkreteszi a gyomrot, ráadásul azt is leblokkoljuk vele, hogy a szervezet magától próbáljon felébredni. Csak hát finom. Meg rituálé. Meg közösségkovácsoló erő. A legújabb kutatások viszont komoly reményt csillantottak fel minden hozzám hasonlóan kávéhívő embernek.

Kutatók több mint fél millió embert megvizsgálva arra jutottak, hogy akik napi három csésze kávét isznak, tovább élnek, mint azok, akik egyáltalán nem isznak kávét! Az, hogy valaki milyen kávét iszik, teljesen mindegy: még a koffeinmentes esetében is igaz a felfedezés, hogy a nagy mennyiségű kávéfogyasztás a halálozási ráta csökkenését eredményezi – különösen a szív- és tüdőbeteg és az emésztési panaszokkal küzdőknél. Ez egészen konkrétan azt jelenti, hogy a nagyobb mennyiségű kávét fogyasztók csoportjánál alacsonyabb a halálos megbetegedések kialakulásának kockázata, mint a nem kávézóknál.

A kutatásban több mint fél millió 35 év feletti személyt vizsgáltak 10 európai országban, és a pontos eredményhez figyelembe vettek egyéb életmódbeli tényezőket is, mint például a dohányzás vagy a diétázás, így a megfigyeléseket nem torzítják ezek a tényezők.

A kutatás vezetője, Dr Marc Gunter kiemelte: egy 14.000 fős csoport anyagcseréjét is megvizsgálták, és azt találták, a kávéivóknak egészségesebb májuk és jobb glükózkontrolljuk van, mint a nem kávézóknak. Ráadásul kutatók elvégezték ugyanezt a vizsgálatot az Egyesült Államokban és Japánban is, és ugyanerre az eredményre jutottak. Azt azért túlzás lenne állítani, hogy a kávéivás lenne az örök élet kulcsa, de úgy látszik, az tény: a kávé jótékony hatással van a szervezetre.

(forrás: izeselet.hu)

  • 752 2017. augusztus 09 Külföld 2017. augusztus 09.

    Facebook Comments