Barcelona lett a világ legokosabb városa
Írta:

Barcelona lett a világ legokosabb városa

A fenti cím nem az iskolások teljesítményére, vagy a felnőttek IQ-jára utal, hanem egész másra – arra, hogyan segít a technika abban, hogy élhetőbbek legyenek a mindennapok. Főleg a következő nagyvárosban. 

Okostelefon, tablet, okosóra – a technika ma már nemcsak hogy jelen van a mindennapjainkban, hanem könnyebbé és élhetőbbé is teheti azokat. Erre jöttek rá Barcelonában is, amit nemrég a Juniper Research a világ legokosabb városának választott meg.

 

A spanyol nagyvárosban szinte mindenhol van ingyen wifi, több száz ponton lehet ingyenesen tölteni az elektromos autókat, illetve a szelektív kukák egy részébe olyan szenzor került, ami értesíti a helyi felelősöket, ha a szemetes megtelt, és ki kellene üríteni.

 

Ami a közlekedést illeti, a lámpák arrafelé a napszaknak megfelelő fényerősséggel világítanak, így a bennük lévő LED-es izzók még több energiát spórolnak. Arra pedig már évekkel ezelőtt rájöttek, hogy a forgalmi dugók 25-30 százalékát a parkolóhelyet kereső kocsik okozzák.

 

Ezért számos helyre szenzorokat telepítettek, amelyek „figyelik”, hol van épp üres parkolóhely, és az információkat egy központi adatbázisba továbbítják. Ezt az autósok egy mobil appon keresztül látják, és tudni fogják, merre érdemes keresgélniük.

 

De a szenzorok nemcsak a parkolásnál hasznosak, hanem dugó esetén a közlekedési lámpákat is automatikusan áthangolja a rendszer. Így ott, ahol torlódás van, a lámpák zöldre váltanak, így gyorsan megszűnhet a torlódás. Vajon Budapest mikor ér a világ legokosabb városának nyomába?

 

A világ 5 legokosabb városa:

 

1. Barcelona

2. New York City

3. London

4. Nizza

5. Szingapúr

 

  • 1317 2015. május 23 Külföld 2015. május 23.

    Facebook Comments