Egyetlen magyar cég az európai K+F listán

Egyetlen magyar cég az európai K+F listán

Az innovációs élbolyba tartozni egyelőre csak álom a magyar vállalatoknak.

 

Egyetlen magyar székhelyű vállalat került fel az Európai Bizottság legújabb, a kutatás-fejlesztési projektekre fordított befektetés alapján összeállított listájára: a Richter Gedeon, mégpedig az 1000 fős lista 166. helyére. Az Richter helyzete több szempontból is jó a kutatás–fejlesztési programok területén: 2013-ban együttműködési megállapodást írtak alá a finn Orion Corporation-nel, amelynek célja új kémiai vegyületek közös kutatása és fejlesztése, de élő K+F együttműködési megállapodásuk van többek között a japán Mitsubishi-Tanabe Pharmaceuticals-szal, és az egyesült államokbeli Forest Laboratories-szal is.

A Richter Gedeon már 1000 főt is meghaladó kutató-fejlesztő bázissal rendelkezik, ezzel a térség legjelentősebb gyógyszeripari kutatási központja. Honlapjukon azt írják: a gyógyszerkutatásuk és fejlesztésük három stratégiai irányt ölel fel: az eredeti kismolekulák kutatását és fejlesztését, a rekombináns biotechnológiai tevékenységet, valamint a generikus gyógyszerek fejlesztését. Érdekességként álljon itt a Richter videója a kutatásaikról:

https://www.youtube.com/watch?v=UlrOOtdkH4c

Az ország nem túl előkelő helyzetének (azaz hogy csak egyetlen magyar cég került fel a top 1000-es európai listára) magyarázata sokrétű: a K+F beruházások nagy kockázatot jelentenek, nagyobbat mint bármi más befektetés. Az Uniónak hivatalos célkitűzése ugyan az innovációs projektek támogatása, de ebből Európa keleti felén kevés érződik. A magyar piacról nehéz betörni az EU innovációs piacára, mert az itthoni bázis nagyon szűk, az uniós pályázati forrásokhoz pedig nehéz hozzájutni a külföldi csúcsországokból érkező versenytársakkal szemben. Az ágazati a résztvevők gyakran hiányolják a mindenkori kormányzati segítséget is.

01

fotó:.idbs.com

A most közzétett listából kiderül: az Unió legfőbb K+F motorjai az Egyesült Királyság, Németország, és Franciaország, ám az egész EU ilyen irányú költései elmaradnak az USA innovációs tevékenységétől, ami a világ összes ilyen befektetésének 36%-át adja, az európai 30%-kal szemben.

A 2013-as év kutatási költései alapján összeállított listán a vezető európai K+F vállalatok a Volkswagen (aki a 2013-as költésével a világon is vezető K+F vállalat lett), a Daimler, és a BMW (mindhárom német székhelyű) lettek 11.743, 5.379, illetve 4.792 millió eurós befektetéssel. Összehasonlításként: a Richter 141 millió eurós (több, mint 42 milliárd forintos) költéssel érte el a 166. helyet, ami magyar keretek között így is kiemelkedőnek számít.

A globális rangsor top 3 helyezettje a már említett Volkswagen, a dél-koreai Samsung Electronics és az amerikai Microsoft (ez utóbbi kettő 10.154,9 illetve 8.252,5 millió eurós ráfordítással) lettek.

  • 1254 2014. december 15 Külföld 2014. december 15.

    Facebook Comments