Tartolt Nemes Jeles László új filmje a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon
Írta:

Tartolt Nemes Jeles László új filmje a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon

A kritikusok díját kapta a Napszállta Velencében.

 

24 év után először kapott meghívást magyar alkotás a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába, és ha már így történt, el is hoztunk egy díjat! Nemes Jeles László második nagyjátékfilmje, a Napszállta (Sunset) múlt hétfőn, hatalmas sikerrel mutatkozott be Velencében, most pedig már azt is tudni: a kritikusok ezt a filmet találták a legjobbnak. A díjat a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetsége, a FIPRESCI zsűrije ítélte az alkotásnak Velencében, és igen komoly mezőnyben állt hely: a Napszállta olyan filmekkel versengett a díjért, mint a Coen testvérek új westernje, a The Ballad of Buster Scruggs vagy Alfonso Cuarón fekete-fehér családtörténete, a Roma és Luca Guadagnino Suspiria című munkája – írja az MTI.

A Napszállta főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár). A történet az első világháború kitörése előtt, 1913 nyarán játszódik, Budapesten. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle – a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel…

A filmet már a világpremier előtt mintegy 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte. Az észak-amerikai premier szombaton volt a torontói filmfesztiválon, a magyarországi közönség Nemes Jeles László filmjét először a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja szeptember 15-én, majd a Napszállta szeptember 27-től lesz látható országszerte a mozikban .

  • 667 2018. szeptember 10 Külföld 2018. szeptember 10.

    Facebook Comments