Kinyílt az első virág az űrben!

Kinyílt az első virág az űrben!

 

Nálunk még javában tombol a tél, de a Nemzetközi Űrállomáson úgy tűnik már beköszöntött a tavasz. Scott Kelly amerikai űrhajós hétvégén küldött képe alapján kinyílt az első virág az űrben!

 

Gyakori elképzelés, hogy a világűrben csak por van és az emberiség által fellőtt űrszemét. És most már egy gyönyörű kis narancssárga szirmú virág, egy zinnia. Az űrállomás legénysége már majdnem egy éve kísérletezik növénytermesztéssel, és nem is ez az első kertészeti siker: júliusban leszüretelték az első zöldséget, egy piros római salátát, amit tisztítás után olajjal és ecettel ízesítve el is fogyasztottak.

CZVoxOGWYAAhCA1

Azt leszámítva, hogy az űrben termesztett bármi különleges, gyakorlati haszna is van az ilyen projekteknek. Ha földi körülményeken kívül is elő tudnánk állítani bizonyos élelmiszereket (például pár magból a zöldségeket), azzal megnőhet az ember által bejárható univerzum. A friss zöldségek (egyelőre paradicsommal, áfonyával és salátával kísérleteznek) jó forrásai az antioxidánsoknak, termesztésük pedig még a legénység hangulatára is jó hatással lehet. Az biztos, Kellyt fellelkesítette a rendkívüli esemény. Ráadásul ezek a kísérletek arra is keresik a választ, hogyan lehetne megbirkózni a marsi környezettel: az aszállyal, árvízzel és a penésszel.

newscafe_űrvirág 2

Az űrállomás tavaly áprilisban kapta meg azt a különleges növénytermesztő berendezést, amiben piros, kék és zöld ledek serkentik a növekedést. A kísérletek pedig olyan jól haladnak, hogy nemsokára házi paradicsomot is ehetnek az asztronauták az űrállomáson. Kelly egyébként az egész űrben töltött évét dokumentálja, és rendszeresen tölt fel képeket a twitter-re az űrállomás mindennapjairól és az űrbotanika helyzetéről is. Reméljük az első űrparadicsomot is láthatjuk majd.

 

fotók: https://twitter.com/StationCDRKelly

  • 1228 2016. január 27 Külföld 2016. január 27.

    Facebook Comments