Még ilyet! Ottalvós könyvtár működik Nagy-Britanniában
Írta:

Még ilyet! Ottalvós könyvtár működik Nagy-Britanniában

A bentlakós könyvtárban szinte a könyvek között lehet aludni.

 

 

 

Valószínűleg a világ két legjobb dolgát ötvözte össze egy kis walesi falu könyvtára: az alvást és az olvasást. A Gladstone Könyvtár egy gyönyörű walesi kastély, Nagy-Britannia egyetlen bentlakó könyvtára, ahol 150 ezer könyv között válogathatunk, egészen este 10-ig, ami 5 órával hosszabb nyitvatartás, mint arrafelé szokásos. Ha pedig elfáradtunk, visszavonulhatunk a 26 hálószoba egyikébe, ahová egy kötetet is magunkkal vihetünk, hogy még az ágyban is folytathassuk az olvasást.

 

A könyvtár egyébként az egykori miniszterelnök, William Ewart Gladstone (1890-1898) gyűjteményének ad otthont, aki a könyvtár alapításával azt szerette volna megakadályozni, hogy szeretett könyvei (mintegy 32 ezer darab) Londonba vagy Oxfordba kerüljenek a halála után. Gladstone mindenkinek szerette volna elérhetővé tenni az olvasás élményét, ahogy lánya fogalmazott: az volt a vágya, „hogy összehozza a könyveket, amelyeket nem olvastak, azokkal az olvasókkal, akiknek nem voltak könyvei.” A Gladstone Könyvtár külön érdekessége, hogy az olvasók számára is hozzáférhető kötetek között számos olyan is akad, aminek margóján megtalálhatóak az eredeti tulajdonos megjegyzései – írja a Fidelio.

 

Gladstone örökösei halála után megvalósították az álmát, hogy mindenki számára elérhetők legyenek a könyvek,1906 óta pedig a lakószárny megnyitásával nyerte el mai formáját a különleges kastély.

  • 992 2019. június 04 Külföld 2019. június 04.

    Facebook Comments