Európa legjobb állatkertjei közt van a budapesti
Írta:

Európa legjobb állatkertjei közt van a budapesti

A magyarországiak közül pedig a legjobb lett a Fővárosi Állat- és Növénykert.

 

Bár az állatkerteket tekintve nincs hivatalos ranglista, azért van egy értékelési rendszer, amit egy bizonyos Anthony Sheridan dolgozott ki. A brit férfi 2007-es visszavonulása óta utazgat (amiért irigyeljük rendesen), és rendszeresen bejárja Európa legjelentősebb állatkertjeit – és naná, hogy ha már visszatér egy-egy helyre, saját szempontrendszere szerint értékeli is őket (újra és újra). Figyelembe veszi többek közt a látogatói élményeket, a szolgáltatásokat, a kertben folyó szakmai munkát, és még számos más szempontot is.

 

Sheridan nyolc éve könyvet is publikált What Zoos Can Do címmel, és azóta is szívügyének tekinti az európai állatkertek rendszeres „ellenőrzését”, értékelését, listájának frissítését.

 

Aktuális listán a magyarországi állatkertek közül a fővárosi áll az első helyen, 189 ponttal. Ez nem meglepetés, hiszen az eddigi összesítésekben is így volt. A budapestit a nyíregyházi követi, 157 ponttal, a szegedi és a veszprémi pedig egyaránt 113 pontot kapott.

 

A 110 európai állatkert közül a budapesti a 17. helyen áll, holtversenyben a dán és az ír főváros, Koppenhága és Dublin állatkertjeivel – ezek szintén 189 pontot kaptak. „A budapesti kissé lemarad a rotterdami (203 pont), a berlini (193 pont) és az amszterdami (191 pont) kertektől, de megelőzi például Hamburg (183 pont), London (183 pont), Antwerpen (181), Frankfurt (175 pont), Barcelona (171 pont) és Edinburgh (170 pont) állatkertjét” – írja a HVG.

 

Forrás: hvg.hu

  • 752 2019. június 05 Belföld 2019. június 05.

    Facebook Comments