Netsemlegesség? Még mit nem.

Netsemlegesség? Még mit nem.

Európai Parlament megszavazta a Telecoms Single Market néven emlegetett szabályozást. Ez alapján törlik el az Eu-n belül a roamingdíjat és ez alapján veszik el cserébe a korlátlan és ellenőrizetlen internetforgalmat.

 

 

Jön az egyenlőknél is egyenlőbbek kora a digitális világban. Bár eddig boldog tudatlanságban éltünk, de a szabadon áramló netes tartalmak rendszerének van neve is. Ez a netsemlegesség, azaz net neutrality elve, ami alapján az interneten zajló forgalom korlátozatlan és ellenőrizetlen. Ez alapján nem lehet (nem lehetett eddig) szűrni például az internet alapú telefonálást.

Ennek vethet véget az EU csúcsszervei között létrejött megállapodás, ami két fontos újdonságot is tartalmaz. A jóhír: a korábban egyeztetett 2017. június 15-i időponttól fogva eltörli a roamingdíjat (bizonyos körülmények között), a rosszhír viszont, hogy gyakorlatilag felmentést ad a hálózatsemlegesség alól a szolgáltatóknak. Tehát szabadon dönthetnének arról, hogy melyik internetes zeneszolgáltató szolgáltatásait milyen feltételekkel vehetik igénybe a felhasználók vagy, hogy melyik internetes telefon- és üzenetküldő szolgáltatásokat támogatják a jobb hozzáférhetőség biztosításával. A kiskapu egészen pontosan így fogalmaz: „a szükségesnél nem hosszabb ideig bizonyos típusú adatforgalmakat korlátozni vagy akár blokkolni is lehetne, a szolgáltatók pedig az internet hozzáférés általános és akadálytalan biztosítása mellett köthetnek olyan megállapodásokat, amelyekkel egyes szolgáltatások számára garantált minőségű hozzáférést biztosítanak.”

A hivatalos, az Európai Bizottság által kiadott információk szerint az elfogadott szabályozás tiltja az online tartalmak, alkalmazások és szolgáltatások blokkolását vagy fékezését. Ugyanakkor gyakorlatilag szabad kezet adnak a szolgáltatóknak mind a “specializált szolgáltatások”, mind a forgalomszabályozás kapcsán.

Magyarország ugyanakkor a hálózatsemlegesség mellé állt, és olyan nevek is pártolják a szabad és egyenlő netforgalmat, mint például Tim Berners-Lee.

  • 1232 2015. október 28 Külföld 2015. október 28.

    Facebook Comments