Készülj a télre az 5 legszuperebb immunerősítővel!
Írta:

Készülj a télre az 5 legszuperebb immunerősítővel!

Ned Stark nem véletlenül figyelmeztetett mindnyájunkat a Trónok harca című sorozatban: közeleg a tél. Nem tehetünk ellene semmit, de ha erős az immunrendszerünk, akkor legalább a betegségeket elkerülhetjük!

 

Ha hozzám hasonlóan már te is köhögsz, tüsszögsz, fújod az orrod – pedig még az ősz is épp hogy csak elkezdődött -, akkor itt az ideje egy kis immunerősítésnek. Persze számos készítményt választhatsz ehhez a patikából, vagy a drogériák polcairól is, de a természetes immunerősítéssel is érdemes megpróbálkozni. Jöjjenek most a – szerintem – leghatékonyabb „csodaszerek”, egyenesen Természetanya patikájából!

 

A klasszikusok

mez_tea

Nem hiába itatott velünk annak idején Anyukánk és a Nagyi mézes-citromos teát: mind a méz, mind a citrom hatékony immunerősítő lehet. És akkor is segítenek, ha már megfáztál (most is épp ezt tapasztalom). Kiegészítésképp majszolj el néhány szelet narancsot, vagy egyél meg egy fél grapefruitot – ezt egy nap akár többször is lehet ismételni.

 

Homoktövis

2004-5_homoktovis

Dísznövényként és gyógynövényként is ismerik, de egy biztos: termése rendkívül gazdag C-vitamin-forrás (a szakértők szerint tízszer annyit tartalmaz, mint a citrom). Ráadásul van benne többek közt E-, B-, K-vitamin is. Ha nem jön be dzsem, szörp vagy likőr formájában, mert az íze bizony enyhén kesernyés, akkor próbáld ki kapszulaként!

 

Echinacea, más néven kasvirág

grow-echinacea

Akár immunerősítésre, akár gyulladáscsökkentésre keresel természetes módszert, ez a növény is jó ötlet lehet. Fogyaszthatod teaként, de még hatékonyabb cseppek, vagy homeopátiás golyócska formájában. Szerintem érdemes kipróbálni: megfázás vagy felső légúti panaszok esetén kiváló segítség.

 

Gyömbér

gyomber_nagy

Amikor legutóbb tüsszögve-köhögve estem be a közeli boltba, a pénztáros néni nemcsak hogy megsajnált, hanem ajánlott is egy olyan immunerősítőt, ami neki bevált: azt tanácsolta, vegyek egy darabka gyömbért, áztassam vízbe, adjak hozzá citromlét, és azt igyam meg, minden nap egy kicsit. Ezt mindenképp ki fogom próbálni, mert azt olvastam (naná, hogy hazaérve első dolgom volt lecsekkolni az infót a neten), hogy hangulatjavító hatása is van. Márpedig egy náthás embernél csak a depressziósok levertebbek. Szerintem. Szóval ez kell és kész.

 

Ginzeng

panax-ginseng-tea

Még egyetemi éveim alatt találkoztam vele először, amikor elég gyakran meg voltam fázva (az esti bulikra nyilván nem öltöztünk túl). Nem kamu, amit írnak róla: erősíti a szervezet védekezőképességét, és abban is segít, hogy a betegség után kicsit gyorsabban felerősödjünk. Teaként, fűszerként vagy akár kapszula formájában is fogyaszthatod.

  • 1031 2016. október 10 Életmód 2016. október 10.

    Facebook Comments