Civilizációs betegség lett a rossz látás
Írta:

Civilizációs betegség lett a rossz látás

Becslések szerint 2020-ra az emberek harmada rövidlátó lesz!

 

Drámaian nőtt a rövidlátók száma – köztük is a gyerekeké – az elmúlt pár évtizedben. Míg egészen a huszadik század közepéig a rossz látás erőteljesen az életkorral illetve bizonyos munkákkal függött össze, addigra ma már egyre több gyerek szorul szemüvegre. 1940 óta konkrétan megnégyszereződött a szemüveges emberek száma a fejlett világban. Ennek több oka is van, svéd szakértők szerint a legfontosabb, hogy túl sok képernyőt nézünk. A szem ahhoz  alkalmazkodik, hogy folyamatosan közelről nézze a képernyőt, ennek pedig hosszú távon káros hatásai vannak.

„Az emberi szem nem arra való, hogy okostelefonok vagy tabletek kicsiny képernyőjét böngéssze. Szemünk irányításának képessége akkor erősebb, ha három dimenzióban nézzük a dolgokat, ilyenkor az agy több ingert kap. Tehát amikor telefon vagy tablet monitorára meredünk, akkor valószínűleg nem olyasmit teszünk a szemünkkel, amire az való. Arra születtünk, hogy három dimenzióban alkossunk a kezünkkel, például kössünk, formákat vagy eszközöket készítsünk” – magyarázta Rune Brautaset, a Karolinska Egyetem neurológiai klinikájának tanára.

Azaz: túl sokat nézünk közelre és túl sokat nézünk 2 dimenziós dolgokat. Van azonban még egy (szintén az okosvilággal összefüggő) oka a rohamosan romló látásnak. Ez pedig az, hogy nem vagyunk eleget a szabadban! A természetes fényviszonyok elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy gyerek szeme egészségesen fejlődjön, a felnőtteké pedig egészséges maradhasson. A kinti erősebb fényintenzitás, illetve, hogy jellemzően messzebbre nézünk, nagyon sokat javít a szem állapotán. Hogy a pozitív hatást érezzük, heti 10-14 órát kellene szabadban töltenünk.

És ha ez nem volt elég, még egy sokkoló adat így a végére: Kelet-Ázsiában már akkora a probléma, hogy az iskoláskorú gyerekek 80-90 százaléka szemüvegre szorul!

 

forrás: index, origo

  • 1446 2016. október 05 Belföld 2016. október 05.

    Facebook Comments