Hihetetlen de igaz! Visszatértek a delfinek a horvát Adriára
Írta:

Hihetetlen de igaz! Visszatértek a delfinek a horvát Adriára

Évtizedek óta nem lehetett szabadon élő delfint látni a magyarok kedvenc üdülőhelyén, de most visszatértek!

 

Nagyszerű hírt közölt a horvát Tengerkutatási Intézet: több évtized után ismét delfineket láttak az Adrián! Az intézet munkatársai a közép-dalmáciai Kornati-szigetektől nem messze egy ötven példányból álló delfincsoportra bukkantak a napokban, ráadásul több újszülött delfint is láttak – írja az MTI a Jutarnji List című napilap alapján.

Tihana Vucur, az intézet egyik tengerbiológusa elmondta: a közönséges delfineket a Kornati-szigetektől 3,7 kilométerre délre, a Mana-szigetnél fedezték fel és csaknem két órát töltöttek velük, hogy megfigyeljék viselkedésüket és fotókat, valamint videót készítsenek róluk. A tengerbiológus azt is elmondta, hogy az emlősök nagyon gyorsan úsztak és közben kiugráltak a tengerből, ami azt az érzést keltette, mintha az óceánon lettek volna.

Ez a fajta közönséges delfin korábban nagy számban élt az Adriai-tengerben, de már évtizedekkel ezelőtt eltűnt onnan az embereknek “köszönhetően”. A delfin ugyanis heringgel és szardíniával, valamint tintahallal és garnélával táplálkozik, ezért ártalmas jószágnak tartották, ami megdézsmálta a halállományt. A horvát állam egy időben egyenesen jutalmat fizetett minden kifogott delfin után. Sokkoló adat, de az ötvenes években csak az Adriai-tenger északi részén 800 delfint öltek meg a halászok.  Szintén nem tett jót az adriai delfinállománynak az ipari halászat megjelenése, valamint a növekvő tengeri szennyezettség és a globális felmelegedés sem, aminek következtében az 1980-as, 1990-es évekre a faj teljesen eltűnt az Adriai-tengerből.

Most viszont, hála a környezetvédelmi erőfeszítéseknek, visszatértek, és harminc év után ismét gyönyörködhetünk ebben a csodás és védett állatban csupán pár órányi autóútra tőlünk.

  • 831 2018. augusztus 06 Külföld 2018. augusztus 06.

    Facebook Comments