Kötelező második?

Kötelező második?

Kína a harminc éve tartó egykepolitika után két gyerekre kötelezné a párokat.

 

Az senki előtt nem titok, hogy Kína a világ legnépesebb országa, jelenleg 1 miliárd 367 milliós becsült és tovább növő lélekszámmal és kis magyar falunak is beillő családokkal. És az is köztudott, hogy a népesség növekedésének megállítására Kína 1979-ben bevezette az egykepolitikát, azaz hogy a házaspároknak csupán egy gyermeket engedélyez az állam. A második, vagy ne adj isten harmadik gyerekért komoly bírságot kell fizetni, amit az amúgy is szegény országban nem sokan engedhetnek meg maguknak. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy az egykepolitika sosem volt teljes: például a falvakban élő pároknak sok esetben engedélyezik a második gyerek vállalását, ha az elsőszülöttük lány, Sanghajban pedig a halászcsaládok kapnak enyhítést a szabály alól. Az etnikai kisebbségek is kivételnek számítanak, és több helyen azok is, akik maguk is egykék voltak, így az átlag gyerekszám 1,5 körül mozog.

Most viszont ennek a rendszernek a teljes feloldását tervezi Sanhszi tartomány vezetősége, és az eddigi iránnyal teljesen szembe fordulva 2 gyermeket tenne kötelezővé a pároknak. Ez a drasztikus pálfordulás nem lenne indokolatlan: az egykepolitika miatt aggasztó méreteket ölt a kínai társadalom elöregedése (20 éven belül már minden 2 dolgozóra fog egy nyugdíjas jutni a korábbi 6 helyett), ami elviselhetetlen gazdasági teher kezd lenni az államnak. Ráadásul az egykepolitika felborította a nemek egyensúlyát is: a mai kisgyermekeknél már 100 lányra 123 fiú jut. Ennek az az oka, hogy a családok hagyományosan hasznosabbnak, értékesebbnek tartanak egy fiút, és ennek érdekében sajnos megteszik a szükséges lépéseket a szelektív abortusztól akár a gyilkosságig is. Létező gyakorlat például, hogy a lány magzatokat (jóval az abortusz időkorlátján túlnyúlva is) elvetetik, vagy a bábák a köldökzsinórral fojtják meg az egészséges lány újszülöttet, majd halva születettként regisztrálják. Akik mégis világrajönnek, őket sok esetben egyszerűen elhagyják, így árvaként nőnek fel, a család pedig kap egy második esélyt a fiúgyermekre. Sokkoló adat, hogy a kínai árvaházakban a gyerekek 95 százaléka lány.

Ennek a döbbenetes gyakorlatnak próbálna meg gátat szabni az új javaslat. A kétgyerekes modell esetleges bevezetésével még mindig nem történne robbanásszerű népességnövekedés, de lassítaná az elöregedési folyamatot és javítaná a 10-15 év múlva komoly gondokat okozó nemi egyenlőtlenséget is.

  • 1292 2015. február 17 Külföld 2015. február 17.

    Facebook Comments