Viszlát roaming, helló nyaralás!
Írta:

Viszlát roaming, helló nyaralás!

Mostantól belföldi tarifával telefonálhatunk az Unió egész területén.

 

Ennél jobb hírrel aligha indulhatna a nyár: végre valóra vált, amit hosszú évek óta ígértek: június 15-tel megszűnt a roaming-díj az EU-n belül. Az Európai Tanács még tavasszal szavazta meg a módosítást, aminek az értelmében az Európai Unió állampolgárai a belföldi tarifájukkal megegyező összegért telefonálhatnak, SMS-ezhetnek és internetezhetnek külföldön is. Ez azt jelenti, hogy többé nem kell horribilis telefonszámlára számítani egy nyaralás után, és a mobil adatforgalmat sem kell kikapcsolni, amit elhagyjuk az országot.  Fontos azonban, hogy az egyes mobiltelefon szerződésekben lehetnek kiskapuk, például az adatforgalomra vonatkozóan, így mielőtt külföldre utazunk, érdemes vetni egy pillantást a díjcsomagunkra.

Az új, kedvezményes feltételek alól egyetlen kivétel van, amit visszaélésnek definiál a szabályozás: ha egy éven belül 4 hónapnál hosszabb ideig használja valaki külföldről a telefonját. Ez jogos is, hiszen ellenkező esetben mindenki megkeresné az EU-ban létező legolcsóbb szolgáltatót, és mindenki oda vinné a számát (mint a szlovák rendszámú autók esetében). A határ mellett élőknek viszont érdemes odafigyelniük: mivel a telefonok mindig az erősebb hálózathoz kapcsolódnak, így ők könnyen kicsúszhatnak ebből a 4 hónapos korlátozásból ha nem figyelnek. Hogy ezt elkerüljék, nem kell mást tenni, mint kikapcsolni az automatikus hálózatkeresést a telefonunkon, és beállítani a manuális választást. Így könnyen elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket.

A roaming-díjat eltörlő határozat, bár a nyár kellemes meglepetése, valójában mégsem akkora csoda, hanem az elmúlt évek tendenciájának a betetőzése. Ugyanis 2007 óta az EU átlagosan 92%-kal csökkentette a külföldi hívásokért és sms-ekért felszámított díjakat. Az adatroaming pedig esetenként már 96%-kal olcsóbb, mint 2012-ben, amikor életbe léptek az adatforgalom kiskereskedelmi díjszabására vonatkozó első uniós korlátozások.

  • 805 2017. június 19 Külföld 2017. június 19.

    Facebook Comments