Juice és smoothie mindenkinek

Juice és smoothie mindenkinek

A legfinomabb léböjt tippek.

 

Közeledik a tavasz, a friss gyümölcs és zöldség dömping, ami bennünket is arra késztetett, hogy szétnézzünk kicsit gyümölcslé, turmix, smoothie és minden más gyümölcsös fronton. Annál is inkább, mert a javában tomboló influenzaszezon kellős közepén óriási szükségünk van egy-egy vitaminbombára. A tavaszi tisztítókúrák és a legdurvább természetes vitaminitalok szerelemgyerekeit mutatjuk be.

Maga a tavaszi méregtelenítés és a léböjt nem új keletű hóbort, a szervezet ilyen tisztítása a 20. század elején indult világhódító útjára egy német orvos, Otto Buchinger által, aki a saját magán megtapasztalt pozitív változások hatására több központot is létrehozott, mind a léböjtnek szentelve. Mára az egészséges életmód akkora divat lett, hogy számtalan egészségmegőrző, májtisztító, vitalizáló és még sorolhatnánk milyen ital kapható például patikákban. Ezek a klasszik egészséges italok azonban szörnyű ízűek, és  fioláikban inkább tűnnek orvosságnak, mint valami jó és finom életmód kezdetének. Erre jött frappáns megoldásként a pár éve nálunk is népszerű juice – és újabban a smoothie  – kultusz, ami már a plázák és lébárok csillogó világába is elhozta a gyümölcsök és zöldségek jótékony hatóanyagait.

Ráadásul olyan csábítóak a frissen facsart, színes levek, hogy úgy döntöttem, idén én is teszek egy próbát. Ehhez legelőször is tanácsot kértem  Mia Conyerstől, a The Juice Shop tulajdonosától. És milyen jól tettem: például eloszlatta a sötét foltokat bennem a juice és a smoothie közti különbségről (ez utóbbi sokkal sűrűbb, és mint ilyen, laktatóbb is. Szinte már ételnek tűnik, míg a juice-ok inkább ital funkcióval bírnak). Azt is megtudtam, hogyha belevágok a nagy tavaszi méregtelenítő programba, vagy akár csak egy bemelegítő méregtelenítő napba, akkor a gyümölcs- és zöldségléken kívül rengeteg folyadékra lesz szükségem. A 2 liternyi juice mellé legalább 3 liternyi herbatea vagy szűrt víz elfogyasztása is fontos. Hiszen gondoljunk bele: a juice vagy a smoothie az ételt helyettesíti, nem a folyadékot.

Image-1

 

fotó:budnews.hu

Szintén fontos, hogy a böjtnapokon se éheztessük ki magunkat: a felnőtt szervezetnek szükséges 1000-1200 kalória bevitele ilyenkor is legyen meg. Különben vagy már a program felénél bedobja a szervezetünk a törölközőt, vagy ha ki is bírjuk, a léböjt után az első dolgunk lesz rárabolni a sültoldalasra.  Pedig – és ezt is Miától tudom – a fokozatosság ebben is fontos. Már 2 nappal a léböjtnap előtt kezdjük el szoktatni a szervezetünket: hagyjuk el a nehéz, zsíros ételeket és ha tudjuk, a húsokat is. A kúra lejárta után pedig a visszavezetés ennek egy inverz folyamata kell legyen. Viszont megéri a tortúra: egy lénap az egész szervezetre jó hatással van: eltávolítja a méreganyagokat, sőt, még az intellektuális képességeinket is felturbózza. A The Juice Shop ráadásul a személyes igényeknek és fizikai állapotnak megfelelően állítja össze a saját, egész napos léböjt kúránkat. Fáj vagy nem működik valami rendesen? Mondom a panaszt, mondják a rá való zöldséget.

Olyannyira, hogy van egy egész napos tisztítóprogramuk, ami 5 üveg frissen elkészített gyümölcslében zárja össze mindazt a tápanyagot, amire a nap folyamán szükségünk lehet. Az italok dietetikussal lettek összeállítva, hogy elegendő fehérje, szénhidrát és rost kerüljön a szervezetünkbe. Ezt az egynapos csomagot néztem most ki magamnak, márcsak a szuper stílusos üvegek miatt is, amiben adják. De amitől valójában különlegesebbek ezek az italok a plázás juice-oknál, az az, hogy mindegyikbe egy speciális port is kevernek: chlorella, spirulina, chia mag  és kendermagpor vagy maca por adja a maximális hatást. A rendelést előző este kell leadni (ekkor történik egyébként egy konzultáció is arról, hogy milyen egyéb panaszokra szeretnénk megoldást találni, milyen elvárásaink vannak és hogy milyen ízvilágot szeretnénk inkább), majd másnap reggel nyitásra mehetünk is, és megkapjuk a frissen elkészített koktéljainkat.

Ami a megvalósítást illeti: egyelőre még csak a vacsorámat húztam ki a listáról és tegnap ittam helyette egy Szuper erő nevű smoothie-t banánból, narancsléből, gyömbérből és fagyasztott eperből – mindössze 248,6 kalóriáért. Ma a következő egy Algás válogatás lesz (banán, alma, nektarin, ananászlé, chlorella, spirulina – 308 kcal) estére, és ha úgy bejön az élet az új étrenddel, ahogy számítok rá, akkor jövő hétre beiktatom azt a léböjt napot.

 

  • 2295 2015. február 16 Életmód 2015. február 16.

    Facebook Comments