Jöhet a biciklis Uber
Írta:

Jöhet a biciklis Uber

A dániai AirDonkey hozná el mindannyiunk számára a hiánypótló bringás megoldást, egyelőre azonban az ötletgazdák még pénzt gyűjtenek a megvalósításhoz. 

Ha szeretsz bringázni, valószínűleg benned is felmerül a kérdés: miért is ne fedezhetnél fel két keréken egy szívednek kedves, újonnan megismert vagy épp már bizonyos szempontból megszokott várost?

 

Ehhez pedig hamarosan nem is lesz szükséged saját biciklire. Ha a dániai AirDonkey vállalkozása sikeres lesz, akkor jöhet a „biciklis Uber”, ami a közösségi közlekedés (Uber) és -lakáskiadás (Airbnb) előnyeit és működési elvét ötvözné. Egyszerűbben szólva a dolog annyiból állna, hogy a biciklitulajdonosok némi pénzért cserébe kölcsönadják a bringájukat azoknak, akiknek éppen szükségük van rá, a kereslet-kínálat pedig az interneten keresztül találna egymásra. Jól hangzik, ugye?

 

Az induló vállalkozás Kickstarter (vagyis közösségi finanszírozós) kampányt indít, amelyben 100 ezer eurós indulótőkét szeretne gyűjteni. Ha ez sikerült, akkor a tervek szerint az AirDonkey 80 euróért árulna egy olyan szettet, amellyel a bringájukat kölcsönbeadók elkezdhetik használni a szolgáltatást.

 

Ennek központi darabja a speciális biciklilakat lenne, amelyet a hátsó kerékhez kell rögzíteni, és ez ad jelet a kerékpár pontos tartózkodási helyéről is. A bringákat kikölcsönzők egy saját mobilos alkalmazáson keresztül láthatják, hol vannak a rendelkezésre álló „szabad” biciklik. Az applikáción keresztül fizetni is tudnak. Ezt követően kapnak egy kódot, amivel kinyithatják az általuk választott kerékpár lakatját.

 

A 80 eurós beruházás néhány biciklitulajdonosnak talán soknak tűnhet, de mivel a javaslat szerint napi 10 eurós áron lehetne bérbe adni egy-egy bringát, ez az összeg akár 8 nap alatt is megtérülhet. A szolgáltatás a tervek szerint először Koppenhágában és Londonban lesz elérhető, egyelőre kérdés, hogy a kezdőtőke összegyűjtése után pontosan mikortól.

 

  • 1569 2015. szeptember 25 Életmód 2015. szeptember 25.

    Facebook Comments