Most tényleg ezért szültél gyereket?
Írta:

Most tényleg ezért szültél gyereket?

A most következő sorok nem kíméletesek, és megjelenésük után sokan azt gondolják majd, hogy általánosítok. Nem ez a célom. Csak rá szeretnék mutatni: a gyerekvállalás nem cuki kis hobbi, buli vagy shoppingtúra, hanem egy életre szóló felelősség.

 

Az utóbbi időben egyre többször látok olyan fiatal lányokat, akik, bár van egy vagy akár több gyerekük, nagyon is élvezik az életet. Nincs olyan fesztivál, amire ne szereztek volna már hetekkel ezelőtt hetijegyet, kedvenc zenekaruk koncertjein is mindig ott csápolnak. Pasiznak, cukrászdába és moziba járnak a barátnőikkel, és minden vasárnap vadul shoppingolnak. És mindeközben hol vannak a gyerekek?

 

Oké, értem, hogy nem lehet 0-24-ben anyának lenni, mert kell idő magunkra, a párunkra, néha egy kis házimunkára vagy a hivatásunkra. Ezt aláírom. Az is tetszik, amit Pásztor Anna mondott a téma kapcsán valamelyik nap: „Ha egy anya rottyon van, mínuszban van, akkor az adás körforgása megáll. Amikor érzem, hogy koppanásig elfogyott minden, akkor igenis azt mondom, hogy ‘ácsi’, és befröccsözöm a haverokkal”. Erre is szükség van. A baj ott kezdődik, amikor csak erre van szükség, a kiskorú pedig landol a nagyinál, a bébiszitternél, a nagynéninél… vagy a végén már anyuci sem biztos benne, hol. A lényeg, hogy legyen valahol, vigyázzon rá valaki, aki NEM az anyja.

 

Kérdem én ezektől a csajoktól: most tényleg ezért szültél gyereket? Ezért vágytál rá? Vagy ha nem akartad, miért adtál neki életet? Miért kényszeríted bele egy olyan világba, olyan körforgásba, olyan emberek időbeosztásába, amiből végsősoron a gyerek nem jöhet ki boldogan?

 

Sok ilyen gyerkőcöt látok, képeken és személyesen is. Mosolyognak, de a kis arcukon az látszik, hogy valaki hiányzik nekik. Várják, hogy értük jöjjön Anya. Aki, amint megérkezik, egy kis energiabombát kap a nyakába, aki leállíthatatlanul ketyeg, pörög, mert ezer dolgot akar mondani anyának arról, milyen volt a napja, mit csinált, mit szeretett meg legjobban. El akarja mesélni, Anya miből maradt ki. Csak remélni merem, hogy a többség legalább eljátssza, hogy ez valamennyire azért érdekli…

  • 898 2017. szeptember 01 Belföld, Életmód 2017. szeptember 01.

    Facebook Comments