Bérelj ruhát, ne vásárolj!
Írta:

Bérelj ruhát, ne vásárolj!

Magyar startup forradalmasítaná a ruhaipart.

 

 

Tudtad, hogy az olajipar után a ruhaipar a második legszennyezőbb iparág a világon? Döbbenet, de ha belegondolsz, hogy a fast fashion cégek kéthetente ontják magukból az új kollekciókat, a ruhák előállításához kemikáliák tucatjai kellenek, és az egyes ruhadarabok átlagos élettartama mindösszesen pár felvétel, akkor már nem is olyan nehéz elképzelni. Tóth Sára ezt elégelte meg, és hozta létre zöld startupját, a Palántát, amivel vásárlás helyett béreli lehet majd a ruhákat.

 

Sára Hollandiában él, és olyan vállalkozást indított, amivel szeretné csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat. Mindezt úgy, hogy nem kell lemondanunk a divatos és változatos öltözködésről sem. A projekt lényege, hogy etikus módon előállított ruhadarabokat lehet majd bérbe venni annyi időre, amennyire csak szeretnénk, majd ha meguntuk azokat, akkor lehet újabb darabokat kikölcsönözni. Az ötletet a saját életéből vett tapasztalat ihlette: amikor kiköltözött Angliába egyetlen bőrönddel, rájött, hogy a gardróbja legnagyobb részére nincs szükség. És valóban: a legtöbb ruhát alkalomadtán, évi 1-2 alkalommal vesszük csak fel, így tényleg nincs értelme mindenből felvásárolni a legújabb modellt.

 

A PALANTA.CO weboldalon kismamaruhákat, babaruhákat és női ruhákat lehet majd bérelni etikus körülmények között előállított, helyi márkáktól. Sára úgy véli, minden változás a nőkben indul el, ezért is őket tette meg elsődleges célcsoportnak. A Palántában a ruhabérlés mellett varró workshopokat, ruha cserebere börzéket és más közösségi programokat is tervez. Egyelőre első lépésként befektetőket és adományozókat keres, közösségi finanszírozással teremtené elő a PALANTA.CO számára az induláshoz szükséges összeget.

 

palanta-co-ruhaberles-fenntarthato-divat-1

  • 802 2020. január 16 Életmód 2020. január 16.

    Facebook Comments