Kipróbáltam a Hiilibaget
Írta:

Kipróbáltam a Hiilibaget

A természetes módszerek híve vagyok, ahol csak lehet, így nem is volt kérdés számomra, hogy az otthonunk jobb levegőjéért kipróbálom a Hiilibaget.

 

A párommal régóta együtt vagyunk, de meg kell mondjam, elég sok mindenben különbözünk. Hogy csak egy példát mondjak nektek: ő szoftvermérnök, műszaki ember, szereti gépekkel megoldani a dolgokat. Ezért hamarosan egy hatalmas, drága és elég otromba páramentesítő készülékkel szeretné „feldobni” a (részleges lakásfelújítás miatt) jelenleg egyébként is épp elég kaotikus hálószobánkat. A jószándék vezérli: így szeretné jobbá tenni otthonunk levegőjét, és megakadályozni a penész kialakulását, terjedését.

IMG_8871

Én viszont inkább a természetes módszerek híve vagyok, ebből adódóan elkezdtem utánanézni, hátha van valami kevésbé drasztikus, pénztárcabarátabb, „zöldebb” megoldás is.

 

A Hiilibag, mint természetes lehetőség

A Hiilibagről már hallottam korábban, kolléganőim régóta használják és szeretik, így arra gondoltam, tehetnénk mi is egy próbát. Hogy mi is ez a Hiilibag? Annyit tudtam róla, hogy bambusz szénnel töltött lenvászon zsákocska, ami segíthet meggátolni a lakásban a kellemetlen szagok és a penész kialakulását, sőt, semlegesítheti a levegőben lévő méreganyagokat, bacikat is.

IMG_8874

Kutyával, gyerekkel nekünk ez utóbbira is fokozottan szükségünk van. ;) A termék egyébként baba- és állatbarát (ez győzött meg végül, hogy ki merjük próbálni ;) ), évekig használható, és ha már nincs rá szükség, akár a szobanövények alá is ki lehet szórni, így hulladékot sem termel.

 

Első benyomások

A Hiilibageket a megbeszélt időben kaptam kézhez, azzal a szakértői tanáccsal, hogy kicsomagolás után körülbelül 4 négyzetméterenként helyezzek el egyet a szobában, és utána három hónapig hagyjam, hogy tegye a dolgát. Ilyen egyszerű.

 

Ez meg is történt, és bár volt bennem egy pici félelem (na jó, inkább nem is olyan pici ;) ), szerencsére sem a gyereket, sem a kutyát nem érdekelték a kis csomagocskák – egyik sem akarta kibontani, megenni, vagy bármi olyasmit tenni vele, aminek már a gondolatától is a hajukat tépi minden gyakorló mami.

IMG_8873

Szóval így elsőre azt gondolom, hogy nemcsak egyszerű a használata, hanem tényleg baba- és állatbarát is, sőt, a páraszintmérőnk tanúsága szerint hatékony is: már az első mérésnél – a Hiilibagek kihelyezése után másnap reggel – azt láttuk, hogy 70-ről 64-re csökkent a szobánkban a páratartalom. Ezen szerintem még tovább fog javítani néhány egyéb körülmény, például, ha valamivel még többet szellőztetünk, illetve az is, hogy a napokban lecseréltük az ezeréves, ágyneműtartóját tekintve potenciális szag- és penészfészek franciaágyunkat egy újabbra (ennek már nincs ágyneműtartója).

 

A Hiilibagekkel a következő teendőnk a három hónap múlva esedékes 3-4 órás napoztatás, szellőztetés. Utána visszatehetjük a helyükre őket, hogy folytassák missziójukat a rossz szagok, bacik, mérgek és penész ellen.

 

Felhasználhatóság és a hulladék(mentesség) kérdése

 

Egy-egy Hiilibag két évig használható, és mint fent már kiemeltem, akár a kertbe, vagy a virágok alá is kiszórható a zsákban lévő bambusz szén. Szóval még hulladékot sem termelünk vele.

IMG_8872

Apropó hulladék, a terméket a kiszállításnál papírdobozban adják át, szép selyempapírban – a csomagolást én újra fel fogom használni, az tuti. ;) Viszont a papírdoboz belsejében egyelőre műanyagban csücsülnek a Hiilibagek, aminek egyszerű oka van: az, hogy működésüket csak a kicsomagolás után kezdjék el. Ezeket a műanyagokat a szelektívbe dobtam, azzal a reménnyel, hogy hamarosan lesz más alternatíva ezek helyett.

 

De összességében remek ötletnek, remek természetes megoldásnak tartom a Hiilibaget a lakás levegőjének javítására – de igazából arra is, hogy cipőt, kocsit, hűtőt szagtalaníts. Légy találékony, a felhasználása már tényleg csak a kreativitásodon múlik! ;)

  • 1537 2019. augusztus 02 Életmód 2019. augusztus 02.

    Facebook Comments