Rendhagyó felfedezés: kincset találtak a Baradla-barlangban
Írta:

Rendhagyó felfedezés: kincset találtak a Baradla-barlangban

Szinte érthetetlen, hogy nem tűnt fel korábban senkinek.

 

 

A Baradla-barlang, és az egész Aggteleki cseppkőbarlang igen népszerű célpontja a túrázóknak és a szakembereknek, szinte valódi kultuszhely, ami úgy tűnik mégis a mai napig tud meglepetést okozni. Szenzációs leletet találtak ugyanis a százszor kutatott helyen július elején a régészek: egy 5000 éves, valamint egy bronzkori, kb. 3200 éves leletegyüttest. A barlangban épp feltáró kutatást végeznek, mert egy légúti betegségeket gyógyító beruházás készül, és itt találtak rá a bronzkori ceremoniális ruházat vereteire.

 

Az 59 tárgyból álló bronzlelet egy barlangi pataktól nem messze, házikóalakba tett sziklák alatt, pont olyan helyen került elő, ahol az ember a kincseket általában elképzeli. Ilyen helyeken persze szinte soha nincs semmi, most azonban szerencsénk volt – mesélte a megtalálás körülményeiről Szabó Gábor, az ELTE tanszékvezető régésze az Indexnek.

 

A leletek megtalálása azért is igazán különleges, mert a Baradla-barlangot számtalanszor kutatták már, az évek során fosztogatók járták, és turisták ezrei keresik fel évente. A különleges őskori leleteket viszont egy 20-30 centis mészkőréteg védte, így lehet, hogy az évszázadok során nem érte kár.

 

A leletegyüttesben nagyrészt kerek, díszített bronzveretek és fecskefarok alakú csüngők vannak, a régészek szerint ezek egy ceremoniális ruha tartozékai lehettek. A tárgyak elhelyezkedése alapján a megtalált leletek egy összehajtogatott, ornátusszerű ruha részletei lehettek, ami azonban teljesen szétfoszlott az idők során. Az ELTE régészei ezenkívül szépen díszített kerámiákat, emberi maradványokat és rituális áldozati állatcsontokat is találtak, ami mind azt mutatja, hogy a Baradla-barlang néhány ezer éve fontos kultuszhely lehetett.

 

A most megtalált leletek a vizsgálatok elvégzése után a Nemzeti Múzeumba kerülnek majd.

  • 716 2019. augusztus 01 Belföld 2019. augusztus 01.

    Facebook Comments