5 dolog, amit ne ronts el az új évben
Írta:

5 dolog, amit ne ronts el az új évben

Év végéhez közeledve összegyűjtöttük azt az 5 dolgot, amire sokkal jobban oda kellene figyelnünk, és ami (sajnos) mindig kimarad a rohanó hétköznapokból.

 

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem mostanában másból se állnak a napjaim, mint fogadkozásból. Legközelebb nem hagyom az utolsó pillanatra, legközelebb okosabban csinálom, jövőre több pihenés és kevesebb stressz lesz. Igen, ezeket már tavaly is megígértem magamnak. 2020-ban viszont jó lenne valamennyit valóra is váltani belőle, így összeírtam, mire is kellene jobban odafigyelni az új évben. Nekem és nektek is.
Zöldülj! A zöld mozgalom nem csak divat, hanem a saját jól felfogott érdekünk. Éppen ezért 2020-ban próbálj meg kicsit környezetbarátabb módon élni. Ha eddig semennyire nem jellemezte ez a hétköznapjaidat, akkor kezdd azzal, hogy megpróbálod nem elfelejteni a vászon, vagy akár a már meglévő műanyag szatyrot magaddal vinni ha vásárolni mész, és tarts magadnál mindig egy palack vizet. Ha ezekkel az első lépésekkel eddig sem volt gond, akkor tűzz ki magad elé új célokat: textil szalvéta a papír helyett, csomagolásmentes sampon, vagy hogy többet biciklizel. A lényeg, hogy találj valami olyat, ami téged is lelkesít és a földnek is jó.

Figyelj oda az énidőre. Ez az a dolog, amit hajlamosak vagyunk mindig a leghátsó helyre sorolni, hiszen mindig van fontosabb dolog a pihenésnél. Aztán amikor az év végi hajrában már az idegösszeomlás szélén próbálunk teljesíteni, mindig megfogadjuk, hogy jövőre másképp lesz. 2020-ban tényleg legyen másképp, mert az önmagunkkal töltött idő fontosabb, mint elsőre tűnik. Minden héten szánj időt arra ami feltölt, legyen az olvasás vagy futás, vagy hogy néma csendben bámulod a plafont az ágyad fölött.
Vigyázz az otthonodra. És ezalatt nem azt értjük, hogy takaríts ki – ezt valószínűleg magadtól is megteszed – hanem hogy ne felejtsd el azokat az állagjavító intézkedéseket, amiket mindig mindenki elfelejt. Itt olyanokra gondolunk, mint hogy ha szükséges olajozd be az ajtók csavarjait, nézesd meg a fűtési rendszert még a nyáron, hogy ne októberben derüljön ki ha baj van és hogy őrizd meg a lakásod egészséges levegőjét Hiilibaggel. Ez a bambusz szénnel töltött párnácska ugyanis nem csak a penészedéstől óvhat meg, de elnyeli a rossz szagokat és még a káros anyagokat is képes kiszűrni a levegőből.
Tartsd kézben az anyagi ügyeidet. Ilyenkor év végén sokan szembesülünk vele, hogy ez az év sem úgy sült el anyagilag, ahogy terveztük. A kiadások mindig megcsúsznak, a lakásmegtakarítás, gyerekek egyetemi pénze vagy a nyugdíjalap pedig sehogy sem áll. 2020-ra már most tervezz meg egy reális keretet, hogy a hosszú távú céljaidra hogyan, mikor és mennyit teszel félre, mennyi havi kiadást tervezel fixen, mennyit hagysz meg szabadon költeni, és hogy e mellett hogyan képezel vésztartalékot. És ha egyszer ezt lefektetted, utána már semmi szín alatt ne változtass az elképzeléseiden!

 

Képezd magad! Amilyen ősrégi mondás, hogy a jó pap is holtig tanul, annyira igaz. Bármi legyen is a szakmád, biztos hogy vannak olyan új trendek, amik érdekesek lehetnek, vagy egy eddig ismeretlen technológia, esetleg egy oldalhajtás, amilyen irányba akár el is mozdulhatnál. Ha pedig a szakmai életedben már úgy érzed, hogy tényleg nincs hova fejlődni, akkor keress egy új hobbit, egy új nyelvet, vagy egy új sportot, a lényeg, hogy fejlődj, képezd magad, mert ezzel tudod megőrizni a szellemi, testi frissességet.

  • 728 2019. december 23 Életmód 2019. december 23.

    Facebook Comments