Testi-lelki megújulás tavaszra
Írta:

Testi-lelki megújulás tavaszra

Így hagyd magad mögött a szürke telet és várd legjobb formában az új évszak beköszöntét.

 

 

Bár talán nem túlzás azt állítani, hogy a tavasz a legjobban várt évszak, mégis ilyenkor vagyunk a legnyúzottabbak. Hiába nem volt kemény tél, a sötétség, a vitaminhiány miatt fáradtak, fásultak vagyunk. Ezért aztán a rég várt tavasz első fele elmegy nyavalygással, ahelyett hogy élveznénk az egyre szebb napsütést. Hogy idén máshogy legyen, mutatjuk, mit kell tenned:

 

Takaríts ki! És még mielőtt felszisszennél, hogy máris a tavaszi nagytakarítással macerálunk, hagy fejtsük ezt ki bővebben. A kitakarítás nem csak azt jeleni, hogy mosd le az ablakpárkányokat, hanem azt is, hogy szabadulj meg minden olyasmitől, amire már nincs szükséged, ami holtsúlyként visszatart. Ezt a fizikai dolgokra és a lelki ügyekre is értjük, a tavasz kezdete igen jó időszak egy kis önvizsgálatra. Aminek pedig már nincs helye az életedben és a gondolataidban, azt engedd el – tárgyakat, érzéseket egyaránt.

 

Élvezd a színeket! A téli szürkeség után észrevetted, hogy egyre többet süt a nap? Hajlamosak vagyunk ezt természetesnek venni, de állj meg egy pillanatra és csodáld meg a természetet. Még egy sima városi parkban is egyre több színt láthatsz: a zöld mellett megjelenik a sárga, a rózsaszín, a lila, a kék, a piros… vedd észre a természet apró csodáit!

 

És ha már természet, itt az ideje, hogy kimerészkedj a szabadba! Lassan elég jó idő van a kiránduláshoz, a következő szombatot az otthon gubbasztás helyett töltsd a természetben. Az, ha feltöltődsz napsütéssel, és friss levegővel, nem csak a testednek tesz jót hanem a lelkednek is. Az aktív életmód ráadásul a tavaszi diétában is nagy segítség. ;)

 

Tarts böjtöt, akkor is ha nem vagy vallásos. A húsvét előtti nagyböjt a vallási jelentésétől függetlenül is egy igen okos találmány. Gondolj bele, télen a töltött káposztától a farsangi fánkig mindent összeettünk; ami nem csak a plusz egy-két kiló miatt gond. A szervezetünknek sok emészteni valót adtunk az elmúlt időszakban, most pihentessük meg pár hét könnyű, zöldségen és gyümölcsön alapuló, folyadékban gazdag étrenddel.

 

Kezdj vitaminkúrába! Télen még akkor is kevesebb vitamin jut a szervezetünkbe, ha próbálunk odafigyelni az utánpótlásra. Az influenzaszezon miatt szedett C-vitamin a betegség ellen nyilván véd, de ez csak egy szelete annak a széles skálának, amin a létfontosságú vitaminok mozognak. Ha például a tavaszi fáradtság máris letaglózott, akkor szinte biztos, hogy D-vitamin hiányod van, ezért azt javasoljuk, hogy kezdj egy intenzív multivitamin kúrába. Ez pár hét alatt elmulasztja a tavaszi fáradtságot.

 

A külsődnek is adj lehetőséget a megújulásra! A fent említett vitaminhiány és a hideg, száraz téli levegő a hajunkat és a bőrünket is megviseli. Adj magadnak extra gondoskodást: csinálj végig egy egy hetes ampullakúrát az arcbőrödön, ha eddig nem tetted, vedd elő a testápolót, és a hajad is felfrissülhet a fodrásznál, vagy egy otthoni tápláló pakolással.

 

Ha végigcsinálod ezt a pár lépést, akkor húsvétra nem csak a természet, hanem te is egy üde, friss, megújult arcodat mutathatod.

  • 538 2020. március 12 Életmód 2020. március 12.

    Facebook Comments