Piacra dobták a másnaposság elleni csodaszert
Írta:

Piacra dobták a másnaposság elleni csodaszert

Viszlát, jó öreg korhelyleves!

 

Hiánypótló találmányt engedélyezett nemrég az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA): hivatalosan is a boltok polcaira kerülhet a másnaposság elleni csodaszer, amivel a legdurvább éjszaka után sem kell a kínzó másnaposság tüneteivel bajlódnunk. A történet még 6 évvel ezelőttre nyúlik vissza: 2012-ben a Journal of Neurosiences nevű magazin hatalmas nemzetközi visszhangot keltő tanulmányt közölt a japán mazsolafa (Hovenia dulcis) egyik kínai fajtájából kinyert vegyületről, pontosabban annak különleges tulajdonságairól. A növény nem ismeretlen a hagyományos kínai gyógyászatban, a másnaposságot évszázadok óta gyógyítják a fa kérgéből főzött teával. 2012-ben aztán a Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) kínai származású  farmakológus professzora, Jing Liang laborkörülmények között is bizonyította, hogy a benne lévő összetevő, a  dihidro-myricetin (DHM) működik- írja a qubit.

A lerészegedés oka ugyanis az etanol (más néven: etil-alkohol), amely a gyomron keresztül felszívódva, a véráramból jut az agysejtekig, ahol megbénítja a központi idegrendszert. A másnaposság oka, hogy ez az etanol a máj alkohol-dehidrogenáz enzimje hatására acetaldehidre bomlik, amit az acetaldehid-dehidrogenáz ecetsavvá alakít. Az acetaldehid pedig mérgező, ezért érezzük a tüneteket. Liang és kutatócsoportja ugyanakkor azt is leírta, hogy a felfedezett vegyület éppen azon a receptoron fejti ki hatását, amelyet az etanol leginkább támad. A DHM tehát sejtszinten semlegesíti az alkohol akut hatását.

hangover

A flavonoidok családjába tartozó vegyületről patkánykísérletek során bizonyították, hogy képes ellensúlyozni az akut alkoholmérgezést, csillapítja az elvonási tüneteket, így nemcsak a másnapon enyhít, de az alkoholproblémák kezelésében is hasznát vehetik. Ráadásul a 2012 januárjában publikált eredmények azt mutatták, hogy a DHM csökkentette az alkoholfogyasztás mértékét olyan patkányoknál, amelyek a kísérlet során dönthettek arról, hogy mennyit isznak, így valóban alkalmas lehet alkoholproblémával küzdők kezelésére.

De hiába a nagy felfedezés, az elmúlt években semmi nem történt a mindannyiunk életét megkönnyítő szer piacra dobásának érdekében. Egészen tavalyig, amikor a Faceebook, az Uber, majd a Tesla fejlesztőcsapatában is dolgozó, saját bevallása szerint rendszeresen másnapos Sisun Lee a farmakológus professzorasszonnyal közösen céget alapított, és piacra dobta a Morning Recovery fantázianevű italt, ami a DHM mellett vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, és amit most hivatalosan is engedélyezett az FDA. Azt pedig csak remélni tudjuk, hogy az ital hamarosan Európába is megérkezik, mert erre felé is nagy szükség lenne egy ilyen megoldásra.

  • 479 2018. február 14 Életmód 2018. február 14.

    Facebook Comments