50 millió fából ültet óriáserdőt Nagy-Britannia
Írta:

50 millió fából ültet óriáserdőt Nagy-Britannia

Az egész országot átszelő erdő telepítését jelentették be.

 

 

Míg a fejlődő országokban egyre nagyobb probléma a tömeges erdőirtás, Nyugat-Európában egyre több ország ismeri fel, mennyire elemi érdekünk az erdők újratelepítése. Az Economist című lap nemrég közölt egy összeállítást az európai helyzet meglepő javulásáról: míg 1990-ben Spanyolország 28 százalékát borította erdő, ma már 37 százalékát, de megugrott az erdők aránya Görögországban, Olaszországban és Írországban is. A növekedés mögött két tényezőt találtak: egyrészt a mezőgazdaság visszaszorult a magasabban fekvő – és így nehezen művelhető – helyekről, illetve komoly kormányzati beavatkozások is történtek.

A legújabb európai ország, akik hatalmas lépésre szánták el magukat, Nagy-Britannia. Theresa May kormánya múlt héten jelentette be, hogy kelet-nyugat irányban parttól partig, azaz a Liverpool és Hull városa között helyenként közel 200 kilométer széles sávban fognak ötvenmillió fát telepíteni, összesen 25 ezer hektárnyi területet lefedve. És nem ez az egyetlen erdőtelepítési óriásberuházás a szigetországban. Tovább folytatják a Nemzeti Erdő telepítését is, ahová az elmúlt 28 év alatt 8,5 millió fát ültettek el.

A szakértők azt mondják: a brit kormányon nem annyira a zöld szellemiség lett úrrá, hanem így próbálják visszanyerni a Brexit miatt megtépázott népszerűségüket. Így vagy úgy: a bolygónak nagy szívességet tesznek vele.

  • 682 2018. február 13 Külföld 2018. február 13.

    Facebook Comments