EU-s beavatkozás készül a Földközi-tengeren

EU-s beavatkozás készül a Földközi-tengeren

Hadihajókkal vagy szárazföldi egységekkel próbálná megfékezni az Európai Unió a fegyver és kőolajcsempészetet Líbia térségében.

Az utóbbi hetekben annyira tarthatatlanná vált a líbiai helyzet, hogy az EU beavatkozást fontolgat a térségben. A fegyveres konfliktusok dúlta ország a fegyver- és kőolajcsempészek fő bázisa lett, az Iszlám Állam és a bizonytalan politikai helyzet elől menekülő tömegek pedig százával vágnak neki lélekvesztőiken a Földközi-tengernek.

Az előbbi probléma megoldására most hadihajók küldését fontolgatja az EU, de nem ez az egyetlen terv, amivel Európa támogatná a tervezett líbiai nemzeti egységkormányt, ha az ENSZ szárnyai alatt zajló béketárgyalások sikerrel járnak. Az is felmerült például, hogy az EU egy szárazföldi misszió keretében küldene katonákat Líbia kőolajipari létesítményeinek védelmére, hogy a nemzetközi olajvállalatok újra megkezdhessék a kitermelést. Ezek azonban egyelőre csak tervek, ráadásul sokan adnak hangot olyan aggodalmaknak, hogy minél több hajóval van jelen az Unió a térségben, annál jobban nőhet a hajón Európába menekülők száma.

Hiszen a térségben lévő Uniós hajók kimentik az esetleg bajba jutottakat, ami még inkább bátoríthatja az embercsempészeket (és a menekülőket is) egy veszélyes tengeri útra. Ez a múlt szombati események tükrében most fájóan aktuális kérdés: a röviddel szombat éjfél után Líbia partjaitól 110 kilométerre elsüllyedt embercsempész hajó tragédiája minden idők legsúlyosabb menekültkatasztrófája lett a Földközi-tengeren.

  • 1224 2015. április 22 Külföld 2015. április 22.

    Facebook Comments