Magyar film a Cannes-i programban

Magyar film a Cannes-i programban

Lesz magyar versenyfilm az idei, 68. Cannes-i Filmfesztiválon: Nemes Jeles László rendező különleges holokauszt filmje, a Saul fia.

 

Szinte minden évben van magyar induló a világ egyik legjelentősebb filmfesztiváljának hivatalos versenyében, és ez idén sincs másként. Idén Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje került be az Aranypálmáért versengők közé, és azt kell mondjuk, megérdemelten. A Saul fia holokausztfilm, mégis szembemegy az ilyen filmek ábrázolásmódjával. Ahogy a rendező elmondta: “Nem akartam klasszikus történelmi filmdrámát készíteni. Nem törekedtünk totalitásra, egyetlen emberi nézőpontot kerestünk.”

A film ugyanis a magyar Saul Auslanderről szól, aki az auschwitzi Sonderkommando tagjaként egy kisfiú tetemében saját fiát véli felfedezni, innentől kezdve egy cél vezérli: megadni a végtisztességet a fiának.

Merthogy a Sonderkommando tagjait voltak azok, akiket arra kényszerítettek, hogy a gázkamrákban megölt emberek tetemeit elégessék és hamvaikat szétszórják. Ők maguk is a krematóriumokban éltek elszigetelten, és néhány hónap munka után likvidálták őket.

A Türelem című sokszorosan díjazott kisfilm alkotójának Franciaországban került kezébe egy könyv, amely a Sonderkommando tekercseit mutatta be. Azokat az írásokat, amit a Sonderkommando tagjai a tiltás ellenére papírra vetettek, majd elástak. Ezekből a később megtalált iratokból ismerte meg az utókor a haláltáborok krematóriumaiba vezényelt rabok gondolatait, feljegyzéseit, és ez adta az ihletet a Saul fiához is.

Nem könnyű téma, de nagyon szurkolunk az alkotóknak.

  • 1226 2015. április 21 Kultúra 2015. április 21.

    Facebook Comments