Capa in Color

Capa in Color

Különleges kiállítás nyílik Robert Capa ritkán látott színes fotóiból a Robert Capa központban, Budapesten.

 

Capa talán a leghíresebb és világszerte legelismertebb magyar fotós, aki fekete-fehér háborús tudósításaival egy korszak fotóművészetét meghatározta. Van azonban egy ritkán látott, különleges, színes gyűjtemény is a munkáiból: Robert Capa 1941-től rendszeresen, egészen 1954-ben bekövetkezett haláláig dolgozott a fekete-fehér mellett színes filmmel is.

Június 9-től, Európában először a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban tekinthető meg ez a több, mint 100 színes fotográfiából álló gyűjtemény, aminek csak egy része jelent meg még  Capa életében (például ismert képes magazinokban), de többségüket most először tekinthetjük meg. Azért is olyan különlegesek ezek a képek, mert Capa azután kezdett színes filmre fotózni, miután a háborús fotóriportok helyett nyugodtabb vizekre szeretett volna evezni, így a ’40-es évektől inkább magazinoknak, üzleti megrendelőknek fotózott.

A kiállításon (amit a Capa hagyatékát kezelő New York-i ICP-International Center of Photography hoz Magyarországra) olyan különleges Capa-témák jelennek meg, mint a divatfotók, a svájci sípályák elegáns világa, hírességek Párizsból és Rómából, vagy éppen a Szovjetunió háború utáni világa, illetve Robert Capa egykori legjobb barátjának és szerkesztőjének, a 98 éves John G. Morrisnak a fotói.

kép: http://www.icp.org/exhibitions/capa-in-color-0

Robert Capa: Truman Capote és Jennifer Jones az „Afrika kincse” forgatásán, Ravello, Olaszország, 1953. április

  • 1294 2015. május 27 Kultúra 2015. május 27.

    Facebook Comments