Környezetbarát, ehető csomagolást készített egy sörgyár
Írta:

Környezetbarát, ehető csomagolást készített egy sörgyár

A dolog elég egyszerű: műanyag helyett a sörfőzésből megmaradó hozzávalókat, valamint bio és újrahasznosított anyagokat használnak fel a csomagoláshoz. Ez ráadásul nemcsak hogy nem jelent veszélyt a tengeri állatokra, hanem még táplálékként is szolgál számukra.

 

Azt talán már mondanunk sem kell, mekkora veszélyt jelent a környezetszennyezés az állatokra nézve világszerte – különösen a tengerekbe áramló elképesztő mennyiségű műanyag hulladékra kell felhívnunk a figyelmet, amitől sok vízi állat megfullad, vagy ezekbe gabalyodva hal meg. Becslések szerint évente egymillió vízi madár és nagyjából 100 ezer tengeri teknős és tengeri emlős, például tengeri vidra hal meg emiatt.

 

Túl magas számok, túl durva adatok, ugye? Szerencsére azonban egyre több vállalat érzi úgy, hogy valamit tenniük kell a műanyagok visszaszorítása érdekében. Egy floridai központú sörgyár, a Saltwater Brewery például nemrég nagy lépést tett afelé, hogy legalább az ő termékeikkel járó szemét ne okozzon problémát a vízi állatoknak: ehető csomagolást készítettek a hatos kiszerelésű söreikhez. Így ahelyett, hogy a tengerbe jutó műanyag megölné az állatokat, táplálékul szolgál számukra.

 

Hogy miből is készül ez a csomagolás? A Szeretlek Magyarország kiemeli, hogy száz százalékban bio- és újrahasznosított anyagokból állítják ezt elő, például a sörfőzésből megmaradó búzából és árpából.

 

Ezeket legalább nem kell külön megvenni, de a sörfőzde számára így is az eddiginél nagyobb költséget jelent az ehető csomagolás előállítása. De ezzel együtt is az a céljuk, hogy minden műanyag csomagolást erre a megoldásra cseréljenek le. Azt remélik, más gyártók is csatlakoznak a kezdeményezésükhöz – egyébként akkor az előállítás költségei is csökkennek, versenyképesebbé válik a hagyományos műanyag mellett. És ami szintén nagyon fontos, hogy tengeri állatok százezreit menthetnék meg.

 

Forrás: Szeretlekmagyarorszag.hu

  • 488 2019. március 07 Életmód 2019. március 07.

    Facebook Comments