Találd meg a stílusodhoz illő adventi koszorút!
Írta:

Találd meg a stílusodhoz illő adventi koszorút!

Toboz, fenyőág, vagy fényes selyem? Adventkor minden játszik, és attól függően, hogy hogyan kombinálod ezeket az alapanyagokat, teljesen más hangulatú (és kicsit más funkciójú) adventi koszorú lesz a végeredmény.

 

Azt mindenki tudja, hogy az adventi időszak karácsony előtt négy héttel kezdődik, de azt mi sem gondoltuk, hogy ez a hagyomány egészen a 4. századig nyúlik vissza. Ekkor persze még nem készítettek koszorút, ez a szokás csak a 19. században jelent meg, és képzeljétek, akkor még 23 gyertya volt rajta. Mindenesetre ez az időszak nem csupán a karácsonyi ünnepkör, de a keresztény egyházi év kezdetét is jelenti, és hagyományosan az úr eljövetelét várjuk. Ám ha te inkább a karácsonyi forraltbor és az ajándékozás örömét várod, akkor sem kell szégyenkezned! Sőt, az adventi koszorúról se mondj le: ha csupán dísznek szeretnél készíteni egyet, akkor bátran válassz modernebb dizájnt! Mi most három nagy csoportba gyűjtöttük, hogy milyen is lehet egy adventi koszorú:

A klasszikus
A hagyományos adventi koszorún 3 lila és egy rózsaszín gyertya található, ahol a színeknek vallási szerepük van: a lila a bűnbánatot, a rózsaszín pedig, amit a harmadik vasárnap kell meggyújtani, az örömöt szimbolizálja. Manapság viszont már nagyon kevesen ragaszkodnak ehhez a színösszeállításhoz. Az adventi koszorú hagyományosnak számít már a klasszikus karácsonyi színekben is: arany vagy piros gyertyák és szalagok mind illenek az ünnepkörhöz. A lényeg, hogy az elkészítéséhez is hagyományos alapanyagokat használjunk: tobozt, selyemszalagot, fenyőágat….

hagyomanyos-adventi-koszorú

A modern
Nem kell azonban leragadni a hagyományos koszorúknál: évről évre egyre több különleges megoldást látunk. Megjelentek a téli állatokkal díszített adventi koszorúk, vagy a fényes karácsonyfadíszekből állók, sőt még a Mikulásosak is. Bár ez utóbbi nálunk elég zavarosnak hat, ne feledjük, hogy az angolszász területen a Télapó karácsonykor jön! Ha egy ilyen kissé modernizált változatot készítesz, akkor a lehetőségek tárháza tényleg végtelen. Azt viszont javasoljuk, hogy narancshéj vagy szegfűszeg kerüljön a kompozícióba, mert így igazi ünnepi illat lesz a lakásunkban.


adventi-koszoru-04.jpg.pagespeed.ce.Sj46cnPNqs

A stilizált
Akkor sincs gond, ha se kedved, se időd nincs koszorút készíteni. Ma már ugyanis egyáltalán nem kell ragaszkodnunk nemhogy a színekhez, de a formákhoz sem. Számtalan ötletes, alternatív megoldást találunk az adventi koszorúra az interneten: fogj például egy dekortálat, helyezz bele 4 gyertyát és dekorációnak tégy mellé tobozt vagy karácsonyfadísz. De az is gyönyörű és elegáns megoldás lehet, ha veszel négy vastag tömbgyertyát, vagy illatos mécsest és mondjuk egy aranyszínű szalaggal körbetekered őket. Tényleg csak a fantázia szabhat határt!

66206_530206_1000x700

 

  • 1416 2016. november 21 Életmód 2016. november 21.

    Facebook Comments