Kávésbögre kávéból: ez az igazi zero waste!
Írta:

Kávésbögre kávéból: ez az igazi zero waste!

Megérkeztek Budapestre a környezetbarát, újrahasználható elviteles kávéspoharak.

 

 

 

 

Belegondoltál már, mekkora kárt okoz a fejlett világ a kávéimádattal? A termesztéstől elkezdve a szállításon át, a rengeteg szemétbe kerülő kapszuláig nagyon sok sebből vérzik a dolog. Becslések szerint 500 milliárd (!) eldobható kávéspoharat gyártunk évente, amit kb 100%-ban el is használunk, és pár perc kávézás után megy a kukába. Erre talált ki 2017-ben egy szuper alternatívát egy ausztrál cég: a kávétermesztés során kimaradó anyagból gyártanak újrahasznosítható kávéspoharat. A kávé feldolgozása során ugyanis felhasználják a magot, és sokszor az azt körülvevő gyümölcshúst is, ám a kettőt elválasztó belső héj mostanáig ment a kukába. Ez az úgynevezett husk, amiből évi 1,7 millió tonna keletkezik. A HuskeeCup gyártásánál ezt a maradékanyagot használják fel: dizájnos és újrahasználható kávéscsészék készülnek belőle.

 

Kialakításának köszönhetően a HuskeeCup mindent tud, amit egy elviteles pohártól várunk: tartja a meleget, bordáinak köszönhetően nem égeti meg a kezünket, és dizájnos is. Ja, és visszavihetjük, akár elmosatlanul is, az új kávénkat pedig egy tiszta HuskeeCupba kapjuk. A csésze tartós, mosogatógép-álló, könnyen tisztítható, gyorsan szárad, így könnyű egyből beleszeretni. A Föld napja óta 11 budapesti kávézóban is megvásárolhatod a HuskeeCupot: a Bloom Coffee, By Beans Coffee, Csillaghegyi Megálló, Dorado Café, Dose Espresso, Double Shot (2 helyszínen), Dynamo Bike & Bake, Fabrik Budapest, Horizont, Kontakt, Mantra Specialty Coffee Bar csatlakozott eddig a kezdeményezéshez, hogy csökkentse a kávéfogyasztás környezeti hatását.

 

Az elviteles poharak három méretben kaphatók (177, 237 és 355 ml-es változatban), 3490Ft/3790Ft/4190Ft-ért, fekete és fehér színben. Ezeket természetesen elég egyszer megvenni, hiszen legközelebb, amikor leadod a poharadat, cserébe ingyen kapsz egy tisztát.

 

Ugye nincs több kifogás?

  • 1292 2019. május 06 Életmód 2019. május 06.

    Facebook Comments