Így csökkentsd a rezsidet házilag, legálisan
Írta:

Így csökkentsd a rezsidet házilag, legálisan

Meg fogsz lepődni, mennyit meg tudnál spórolni.

 

A rezsicsökkentés nálunk – oldaltól függően – vagy a világ legjobb találmánya, vagy az évszázad szemfényvesztése, ezzel mi nem is foglalkoznánk. Helyette megmutatjuk azokat az apró trükköket, amikkel te magad tudod csökkenteni az számláidon lévő összeget. Nagy csodára ne számíts, leginkább összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amiket anyukáink egész gyerekkorunkban szajkóztak nekünk, ám amiről felnőttként hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

Az alacsony vízdíjért:

Ne hagyd csöpögni a csapokat és folyni a wc-t. Nehéz ezt belátni, hogy egy szivárgó csap tényleg forintban mérhető károkat okoz, de ha kíváncsi vagy mennyi víz megy el így egy nap, tegyél egy nagyobb mérőcsészét a csap alá reggel, amikor elmész otthon.

Nem lehet elégszer elmondani a fürdési szokásokhoz kapcsolódó vízpazarlást sem. Egy hétköznapi, hagyományos kád 150 literes, a nagyobb sarokkádak pedig 200-250 literesek is lehetnek. Szorozd ezt fel heti 6-7 fürdéssel. Na pont ezért mondja mindenki, hogy a bolygó érdekében inkább zuhanyozz, de persze ne úgy, hogy a kádban töltött egy órán keresztül folyatod magadra a vizet. Heti egy pancsolás belefér, de hétköznapokon válaszd inkább a zuhanyt – a vízszámlád majd meggyőz róla hogy jó nyomon jársz.

Áramszámla

Manapság már minden árammal működik. Az összes otthoni okos eszköz, a hűtő, a mosógép, tévé, laptop, a riasztó, a szénmonoxid érzékelő… egyszóval tényleg minden. Éppen ezért az áramszámla csökkentéséért tehetsz a legtöbbet.

A nem használt eszközöket húzd ki vagy kapcsold ki teljesen – stand by üzemmódból is. Ha te csak hétvégente tévézel, akkor hétfőtől péntekig ne legyen bedugva a tévé. A klímát ne járasd feleslegesen. Pár kánikulai hete leszámítva megfelelő szellőztetéssel tökéletes karban tartható a lakás hőmérséklete.

Nyaralás előtt, vagy ha pár napra elmész otthonról, szintén áramtalaníts mindent, aminek nem elengedhetetlen, hogy távollétedben is működjön. Amiből lehet, vegyél nem elektromos verziót. Az elektromos légtisztítók helyett például tökéletes alternatíva a Hiilibag, ami a természetes bambusz-szén erejével szűri ki a kellemetlen szagokat a lakás levegőjéből.

A gázszámla/távfűtés díj csökkentéséért:

Fogadd el, hogy 4 évszakos égövön élünk. Ez azt jelenti, hogy télen nem lehet pólóban lenni, nyáron pedig meleged lesz hosszú nadrágban. Próbálj leszokni róla, hogy télen-nyáron 24-25 fokon élsz. Télen bőven elégnek kell lennie a 21-22 foknak, nyáron pedig teljesen normális, hogy a lakásban is 28 fok lesz előbb utóbb. Öltözz az időjárásbak megfelelően, alkalmazkodj a környezethez, mert a bolygó és a pénztárcád is hálás lesz érte.

  • 566 2020. július 24 Életmód 2020. július 24.

    Facebook Comments