Tényleg megtörténik: betiltja az EU az egyszer használatos műanyagokat
Írta:

Tényleg megtörténik: betiltja az EU az egyszer használatos műanyagokat

Nincs több szívószál és műanyag fültisztító pálcika.

 

 

Óriási lépést tett a bolygó megmentése felé az Európai Parlament: elsöprő többséggel megszavazták az egyszer használatos műanyagok betiltását. Ez azt jelenti, hogy 2021-től nem lehet az EU-ban egyszer használható műanyag tárgyakat kapni, konkrétan nincs több:

  • műanyag szívószál
  • egyszer használatos műanyag evőeszköz,
  • egyszer használatos műanyag tányér,
  • műanyag fültisztító pálcika,
  • műanyag lufitartó pálcika,
  • expandált polisztirol (EPS) pohár  (jellemzően elviteles kávéspoharak)
  • illetve oxo-degradációs műanyagok, amelyek oxigénnek, hőnek és nedvességnek kitéve lebomlanak ugyan, de utána még egy mikrobiális szinten is folytatódnia kellene a bomlásnak, aminek az eredményei már kétségesek.

 

Ugyanebben a megszavazott indítványban arról is döntöttek, hogy a tagállamoknak 2029-ig a műanyag palackok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, és a műanyag palackoknak 2025-re legalább 25 százalékban, 2030-ra pedig legalább 30 százalékban újrahasznosított műanyagot kell tartalmazniuk.

 

És hogy ez miért olyan fontos kérdés, hogy az Európai Unió a legmagasabb szinten rendezi a kérdést? Mert túlzás nélkül lassan belefulladunk a szemétbe. A műanyagszennyezés legfőbb forrásai gyakorlatilag mind a táplálkozásunkhoz és a jóléti társadalom életmódjához kötődnek. Gondoljunk csak az élelmiszercsomagolókra: a dobozos epertől elkezdve a chipsig bezárólag minden csomagolva van, nem tudsz úgy megvenni egy húst, hogy abból ne keletkezzen szemét. Aztán ott vannak a házhozszállítós ételek és házhoz rendelt ruhák, az irdatlan mennyiségben forgalomba kerülő műanyagpalackok, és a szívószálak is. Ebből a legutóbbiból csak az USA-ban, egyetlen nap alatt 500 millót (!) használnak el, és ez szinte soha nem fog lebomlani.

 

A tengerekben lévő szemétnek a 85%-a műanyagszemét, és másodpercenként további 7 mázsa kerül a vizekbe. Egyes jóslatok szerint pár éven belül több lesz a vízben a szemét mint a hal, ami elég ijesztő kilátás. Nemrég a piac nyelvére is lefordították, hogy mit jelent az évi 8 milliárd tonna műanyag, ami az óceánokba kerül. A Marine Pollution Bulletin folyóirat úgy számolta, a tengeri ökoszisztéma értéke nem kevesebb, mint 2,5 milliárd dollárral (azaz 714 milliárd forinttal) csökken a szennyezés miatt évente. A bolygó meg szép lassan belepusztul.

  • 813 2019. április 08 Egyéb, Életmód 2019. április 08.

    Facebook Comments